Pierogi ruskie

14 listopada 2010, dodał: ecco39
Artykuł zewnętrzny

Składniki na ciasto :

4 szklanki mąki

2 jajka

sól

ciepła woda

1 łyżka oleju

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy do momentu uzyskania   jednolitej masy. Wody dolewamy tyle, aby ciasto nie było za rzadkie.

Składniki na farsz:

ziarenka smaku Winiary

250 g twarogu półtłustego

6 średnich ziemniaków

1,5 cebuli

odrobina Magi do smaku

olej do smażenia

Ziemniaki ugotować na pół twardo. Odstawić i ostudzić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki włożyć do rozdrabniacza i zmiksować. Doprawić ziarenkami smaku i Magi. Dodajemy małe ilości i smakujemy. Smak powinien być wyrazisty .

Ciasto rozwałkować i wykrajać z niego krążki. Na środku układać farsz i zamykać, składając na brzegach.

Ugotować we wrzącej wodzie z jedną łyżką oliwy. Wyjmować pierogi jak wypłyną.

Podajemy z podsmażoną cebulką.

file1289762546