Ziemniaki smażone na patelni

31 października 2010,
dodał: ewkank
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Ziemniaki (ok 1-2 kg) kroimy w talarki (niezbyt cienkie),
1-2 cebule – kroimy w plasterki,
przyprawy:
sól, zioła prowansalskie,
dodatkowo bazylia, oregano, kminek,
w zasadzie co kto ma, mogą być też inne przyprawy, np. sama mieszanka przyprawa do ziemniaków,
trochę oleju

Przygotowujemy patelnię, na dno lejemy trochę oleju i kładziemy warstwę ziemniaków, potem trochę cebuli – posypujemy solą i przyprawami, potem znów warstwę ziemniaków, potem cebulę i sól + przyprawy i znów ziemniaki + przyprawy na wierzch. Smażymy na małym ogniu powolutku pod przykryciem, nie wolno podnosić pokrywki zbyt wcześnie, po ok 1/2 godz gdy ziemniaki przywrą i się zarumienią na dnie – przewracamy je ostrożnie aby warstwa która była na dnie była u góry i aby pozostałe ziemniaki się zarumieniły. Potem dalej smażymy pod przykryciem powolutku, aż wszystkie ziemniaki będą miękkie i się zarumienią. Pod koniec można jeszcze raz zamieszać.
Jest to proste danie z prawie samych ziemniaków, ale jakże pyszne. W naszej rodzinie lubią to także dzieci, zjadamy je chętnie popijając kefirkiem lub mlekiem. Super danie na piątek.
Polecam! Palce lizać.

ewka



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....