Sałatka ryżowa z jabłkami

26 stycznia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sałatka z jabłkami i ryżem, może zastąpić deser lub kolację

– 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
– 2 jabłka
– 3 łodygi selera naciowego
– 3 dymki
– 3 łyżki rodzynek
– 3 łyżki łuskanych orzechów włoskich
– listki sałaty do przybrania
– sól
– 1 zabek czosnku
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka octu winnego
– 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego (wersja light)

sos: czosnek obrać, drobno posiekać, rozetrzeć z posostałymi składnikami, ryż ugotować na sypko, jabłka umyć obrać i pkroić w cienkie plasterki, seler pokroić w plasterki, dymki drobno posiekać, rodzynki orzechy umyte grubo posiekać, wszystkie skłdniki wymieszać polać sosem i podawać na liściach sałaty.