Krupnik z pęczaku na schabie

22 października 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pełny obiadek zupka z  chudziutkim mięskiem.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 30 dag schabu bez kości
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2  marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 białej części pora
  • 1 kostka bulionowa ( drobiowa )
  • 10 dag kaszy pęczak
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup )
  • 4 szklanki wody

file1287763233

Kaszę dobrze wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Obrać warzywa . Z jednej marchewki za pomocą obieraczki zrobić paski . Mięso, warzywa , pokrojone w kostkę ziemniaki , kostkę bulionową – zalać wodą i gotować ok 1 godziny aż mięso będzie miękkie . Wyjąć mięso i warzywa ( po za pokrojoną marchewką ). Przekroić na 3 plastry mięso .Warzywa wyjęte z zupy można użyć do sałatki .Zupę doprawić maggi .Podawać wkładając w każdą porcję ( wychodzi 3 średnie ) plaster schabu- posypaną natką pietruszki.

Nie przepadam za zupami na wieprzowinie ale muszę przyznać , że taki krupniczek na chudym schabie jest bardzo smaczny. Można również podać osobno krupnik , a  osobno mięso włożone  w sos ( np. chrzanowy lub musztardowy ) i dać jako II danie ( z ziemniakami i surówką ) .