Krupnik z pęczaku na schabie
Pełny obiadek zupka z chudziutkim mięskiem.
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 30 dag schabu bez kości
- 3 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- 1/2 białej części pora
- 1 kostka bulionowa ( drobiowa )
- 10 dag kaszy pęczak
- 2 łyżki natki pietruszki
- maggi w płynie ( lub inna przyprawa do zup )
- 4 szklanki wody
Kaszę dobrze wypłukać kilkakrotnie zmieniając wodę. Obrać warzywa . Z jednej marchewki za pomocą obieraczki zrobić paski . Mięso, warzywa , pokrojone w kostkę ziemniaki , kostkę bulionową – zalać wodą i gotować ok 1 godziny aż mięso będzie miękkie . Wyjąć mięso i warzywa ( po za pokrojoną marchewką ). Przekroić na 3 plastry mięso .Warzywa wyjęte z zupy można użyć do sałatki .Zupę doprawić maggi .Podawać wkładając w każdą porcję ( wychodzi 3 średnie ) plaster schabu- posypaną natką pietruszki.
Nie przepadam za zupami na wieprzowinie ale muszę przyznać , że taki krupniczek na chudym schabie jest bardzo smaczny. Można również podać osobno krupnik , a osobno mięso włożone w sos ( np. chrzanowy lub musztardowy ) i dać jako II danie ( z ziemniakami i surówką ) .