Szparagi – sałatka

14 stycznia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Sałatka na elegancki bankiet, przyjęcie, lekkostrawna i małokaloryczna (około 165 kalorii jedna porcja)

* Pęczek szparagów białych i zielonych
* 2 żółtka ugotowane na twardo
* 5 dag parmezanu w kawałku
* 2 łyżki sosu pesto
* łyżka oliwy
* cukier
* sól, pieprz

Szparagi opłukać. Białe obrać z włókien. Z obu gatunków szparagów odciąć zdrewniałe końce.

Ugotować w osolonym i posłodzonym wrzątku a następnie osączyć na sicie. Większe przekroić wzdłuż na pół.

Wymieszać pesto oraz oliwę, aby powstał jednolity sos. Dodać rozgniecione starannie żółtka i ponownie wymieszać.

Szparagi ułożyć na talerzu, oprószyć pieprzem, polać sosem i obficie posypać świeżo zestruganymi płatkami parmezanu. Sałatkę powinno się podawac od razu po jej przygotowaniu.