Kluski śląskie buraczkowe

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pomysł na kolorowe kluski podsunęła mi Bunia…myślę, że takie zje nawet największy niejadek :-)

składniki:

  • 30 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 1 nieduży ugotowany albo upieczony burak ćwikłowy
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej ,
  • do gotowania: 1,5-2 l wody + 1 czubata łyżka soli
  • sposób przygotowania:

Ziemniaki (bez skórki) zmielić w maszynce albo przycisnąć przez praskę. Buraczka obrać ze skórki, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej. Połączyć dokładnie warzywa i ugnieść w miseczce. Nożem podzielić masę, na krzyż, na 4 równe części i jedną wyjąć łyżką, odłożyć na bok. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną – tyle, żeby zakryła cały ubytek, równo z powierzchnią + 1 czubata łyżka. Dodać z powrotem odłożoną część masy warzywnej i wyrobić gładkie ciasto. Rękami zwilżonymi zimną wodą albo oprószonymi mąką ziemniaczaną formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko na dłoni i kciukiem robić zagłębienie na środku. Kluski wrzucać na mocno osolony wrzątek, zamieszać delikatnie łyżką, gotować ok.1-2 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć. Mnie spasowały się doskonale z  klopsikami w sosie chrzanowym, ale można je podać z jakimś innym mięsem i  sosem. Dodałam dość dużo soli do gotowania ponieważ te kluski mają słodkawy smak od buraka i trzeba go zrównoważyć.

file1286193670



FORUM - bieżące dyskusje

Straciłam dwa zęby. Gdzie wstawiać …
Implanty też mają skutki uboczne, bo to metal, obce ciało w dziąśle...
Przyda się dziecku tablet?
Laptop jest najbardziej uniwersalny...
Problemy z PPK
Ja tam liczę na siebie, a nie na narzucone przez państwo opcje, które...
Cała prawda o mężczyznach
Faceci działają tylko w swoim interesie, zauważyłam już dawno, że nie kierują się uczuciami...