Pizza z ziemniakami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
puree ziemniaczane
2 szklanki mąki
3 dag drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki oleju
pomidory
papryka
oliwki czarne
200 g szynki
cebula
250 g twardego sera żółtego
czosnek
masło roślinne
pieprz i sol.
Przygotowanie:
Puree, mąka ,drożdże ,woda i olej – zagnieść z nich ciasto, zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Wysmarować masłem blaszkę i wyłożyć masę. Na to położyć pokrojoną szynkę w kostkę, pomidory w plastry, paprykę, oliwki, cebulę pokrojoną w piórka. Posolić, popieprzyć, posypać zmiażdżonym czosnkiem i posypać serem (można posypać przyprawami do ziemniaków jeśli ktoś lubi). Piec w piekarniku w 180 stopniach -35 minut.