Jesienna złota zupka

26 września 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Za dynią nie przepadam specjalnie ale tą zupkę gotuję każdej jesieni.

Czas: 1 godzina

Składniki:

1 szklanka obranej i pokrojonej drobno dyni (bez pestek)

1 średniej wielkości ziemniak pokrojony w kostkę

1 duża cebula pokrojona w „piórka”

2 średnie marchewki pokrojone w kosteczkę

2 szklanki bulionu drobiowego (jak nie mamy rosołu to może być z kostki bulionowej- używam Knorra)

4 łyżki pokrojonej w cienkie plasterki wędzonki (szynka szwarcwaldzka, wędzonka krotoszyńska , szynka typu Jamon Serrano)

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżka masła

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %

4 łyżki łuskanych pestek z dyni ( zielonych )

2 łyżki natki pietruszki

sól

pieprz mielony

gałka muszkatołowa

Warzywa (dynia, ziemniak, cebula, marchew) zalać bulionem i gotować 40 minut na małym gazie. W tym czasie usmażyć na oleju wędzonkę na chrupko i rumiano. Pestki dyni prażyć chwilę na suchej patelni. Zupę zmiksować na krem. Dodać masło i zagotować. Wlać śmietankę.

Podawać posypaną natką pietruszki, pestkami, odsączoną z tłuszczu wędzonką .

file1285496561



FORUM - bieżące dyskusje

Jak odrzucić spadek
Ja miałam 6 miesięcy od śmierci żeby odrzucić spadek, również musiały moje dzieci odrzucić...
Brak zadań domowych
Co o tym sądzicie? Czy myślicie że w początkujących klasach to dobry pomysł?
Ciekawe pomysły na drugie śniadanie…
Mój synek lubi kabanosy, musy albo czekoladę gorzką
Jak nabrać mięśni aby nie bolały ko…
Fizjoterapeuta to strzał w dziesiątkę, odpowiednie ćwiczenia aktywowały mięśnie wokół kolan i jest lepiej....