Ryba w sosie imbirowym
składniki:
– kg filetów rybnych
– kawałek około 2 cm korzenia świeżego imbiru
– 6 ząbków czosnku
– łyżka cukru brązowego
– 2 łyżki sosu rybnego
– olej
– 2 limonki
– 2 cebule
– sól, pieprz
– 1 łyżka masła orzechowa
– listki kolendry
Filety umyć, osuszyć, posypać solą, podzielić na porcje. Na patelni mocno rozgrzać olej, włożyć rybę, smażyć przez 3 minuty na złoty kolor z obu stron. Przełożyć na talerz i trzymać w cieple, aby nie wystygła. Imbir i czosnek obrać. Imbir drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, czosnek podsmażyć drobno posiekany na tłuszczu ze smażenia ryby. Dołożyć 1 limonkę poprzednio pokrojona na kawałeczki, masło orzechowe, cukier i sos rybny. Mieszając gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Z sosu usunąć limonkę, włożyć kawałki ryby i gotować razem jeszcze 2 minuty na małym ogniu. W tym czasie obrać cebulę i pokroić w gruba kostkę, zrumienić na oleju. Gotowe danie posypać zrumieniona cebulką oraz posiekaną kolendrą. Udekorować np. limonką.