Mrożona herbata pod lupą. Orzeźwienie czy pułapka?

Avatar photo
11 czerwca 2025,
dodał: Marta Dasińska

Jeśli zastanawiasz się, czy mrożona herbata jest dla Ciebie dobra, mamy dobrą wiadomość. Bez względu na rodzaj herbaty – gorącą, zimną, czarną, zieloną, białą, oolong lub fermentowaną – korzyści zdrowotne herbaty są niezliczone. Nic więc dziwnego, że herbata, po wodzie, jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Niezależnie od tego, czy jesteś wieloletnim miłośnikiem mrożonej herbaty, czy chcesz zmienić swoją obsesję na punkcie kawy, uważamy, że te korzyści z mrożonej herbaty okażą się odświeżającą lekturą. 

Herbata to napój wytwarzany przez zalanie wrzącą wodą aromatycznych, suszonych liści rośliny Camellia sinensis , krzewu pochodzącego z Azji Wschodniej. Choć może to być zaskakujące ze względu na wiele odmian smakowych, większość herbaty pochodzi z tej jednej rośliny.

Jakie są zalety picia mrożonej herbaty?

Mrożona herbata z rośliny Camellia sinensis ma wiele takich samych zalet jak gorąca herbata, o ile nie ma dodatków, takich jak cukier. Zatem dodanie odrobiny lodu do szklanki niesłodzonej mrożonej herbaty nie wpływa negatywnie na jej korzyści zdrowotne. Badania prowadzone od lat wykazują, że picie herbaty wiąże się z poprawą zdrowia układu sercowo-naczyniowego: zmniejsza ryzyko nadciśnienia, udaru i stwardnienia tętnic. Inne badania wykazały, że herbata może wspomagać prawidłowy przepływ krwi i krążenie poprzez poprawę funkcjonowania naczyń krwionośnych i pomoc w kontrolowaniu krzepnięcia krwi, a także obniżanie poziomu cholesterolu. Herbata pomaga redukować szkody wyrządzane przez wolne rodniki, hamuje niekontrolowany wzrost komórek i wzmacnia układ odpornościowy.

Picie czarnej herbaty pomaga w walce z infekcjami i wirusami, takimi jak przeziębienie i grypa. Udowodniono również, że regularne picie herbaty poprawia jakość snu, co przekłada się na zmniejszenie stresu i wyższą jakość życia. Natomiast polifenole zawarte w zielonej herbacie zwiększają ochronę skóry przed promieniowaniem UV i poprawiają jej elastyczność. Dzieje się tak częściowo dlatego, że herbata zwiększa przepływ krwi i dostarczanie tlenu do skóry. Dobrą rzeczą w polifenolach w herbacie jest także to, że pozostają w jelitach przez dłuższy czas, co pomaga zdrowiu jelit. Ponadto wykazano, że kofeina zawarta w czarnej i zielonej herbacie pomaga w łagodzeniu skutków cukrzycy typu. Badania powiązały dwa związki w herbacie, L-teaninę i kofeinę, z korzyściami dla zdrowia poznawczego. W szczególności wykazano, że aminokwas L-teanina bezpośrednio wpływa na obszary mózgu kontrolujące uwagę i zdolność rozwiązywania złożonych problemów. Picie herbaty poprawia również jasność umysłu, nastrój i wydajność pracy.

Organizm musi podgrzać płyny do temperatury ciała, zanim będzie mógł je przetworzyć. Tak więc, jeśli zamrozimy herbatę organizm musi podnieść jej temperaturę, co zabiera energię i pomaga spalać kalorie. W ten sposób mrożona herbata jest lepsza dla utraty wagi niż gorąca herbata. 

Pić czy nie pić – oto jest pytanie…

Bardzo powszechna plotka głosi, że herbata po zamrożeniu nie oferuje tych samych korzyści zdrowotnych, co herbata na gorąco. Jednak ostatnie badania pokazują, że herbata mrożona zawiera taką samą liczbę przeciwutleniaczy, jak gorąca herbata, a fitochemikalia w herbacie nie są uszczuplane przez zamrożenie. Odkrycia te sugerują, że herbata mrożona może zapewniać identyczne korzyści zdrowotne, jak herbata gorąca. Tak więc, niezależnie od tego, czy wolimy cieszyć się parującą filiżanką herbaty, czy orzeźwiającą szklanką mrożonej herbaty, nadal możemy czerpać potencjalne korzyści zdrowotne związane z herbatą.

Badania pokazują, że w celu uzyskania pełnych korzyści należy pić herbatę raz lub dwa razy dziennie w dłuższej perspektywie czasowej. Najlepiej pić herbatę przygotowaną samodzielnie. Gotowe mrożone napoje herbaciane, takie jak kupione w sklepie herbaty, latte herbaciane i bubble tea, często zawierają bowiem dużą ilość cukru lub słodzików. A nowe informacje na temat sztucznych i bezkalorycznych słodzików wskazują, że te chemiczne słodziki mogą faktycznie wywoływać zwiększony apetyt, co oznacza, że ​​spożyjemy więcej kalorii, niż zaoszczędzimy, rezygnując z kalorii w napoju. Ponadto wykazano, że sposób, w jaki te substancje chemiczne rozkładają się w organizmie człowieka, powoduje wydzielanie toksycznych substancji chemicznych, które nie są dobre dla nikogo.

Zaparzanie herbaty i jej ochłodzenie bezpośrednio przed podaniem pozwala na wydobycie smaku herbaty bez dopuszczenia, aby kwasy garbnikowe sprawiły, że herbata stanie się gorzka. Nie tylko poprawia to smak, ale także utrzymuje jakość zaparzonej herbaty. A miód i mieszanka suszonych i świeżych owoców sprawiają, że mrożona herbata może być słodka, nawet bez dodatku cukru, jeśli lubimy herbaty słodkie i nie umiemy się cieszyć innym smakiem.