Krem z pieczonych buraków z nutą pomarańczy i tymianku. Aromatyczna zupa, której musisz spróbować

Avatar photo
29 kwietnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Buraki zawierają wiele substancji, które pomagają zachować zdrowie oraz urodę. Pozytywnie wpływają na wiele układów naszego organizmu, dostarczając wielu witamin i mikroelementów. Pomagają wzmocnić odporność na infekcje i niwelują skutki niedokrwistości, na którą cierpi wiele kobiet. Są źródłem energii witalnej, a zawarty w nich magnez ogranicza negatywne skutki stresu na organizm.

Potrawy z dodatkiem buraków lub sok z tych warzyw jest polecany dla osób cierpiących na zaburzenia pracy układu krwionośnego. Zawarty w nich potas reguluje poziom ciśnienia krwi i korzystnie wpływa na pracę serca. Wapń wzmacnia kości i czyni je bardziej odpornymi na urazy i złamania.

buraki

Buraki – warzywo pięknych kobiet

Każda kobieta, której zależy na jak najdłuższym zachowaniu młodego wyglądu, powinna często sięgać po buraki. Zawierają one betaninę oraz kwas foliowy, czyli witaminę B9, które odpowiadają za prawidłowe procesy odnowy skóry. Chronią też organizm przed zgubnymi efektami stresu antyoksydacyjnego. Buraki są także znanym antidotum na zaparcia. Przyspieszają metabolizm, co jest szczególnie cenne w okresie menopauzy, kiedy to pojawiają się tendencje do odkładania nadprogramowej tkanki tłuszczowej. Dzięki nim trawienie jest sprawniejsze, a przyswajanie składników odżywczych jest możliwe w większym stopniu.

Krem z buraków dla osób aktywnych fizycznie

Wielu sportowców stosuje sok z buraków jako naturalny sposób na zwiększenie wydolności organizmu. Sięgają po niego także osoby preferujące aktywny styl życia na co dzień. Zawarte w nim azotany rozszerzają naczynia krwionośne, co pozwala zwiększyć poziom tlenu w naszych mięśniach. Dzięki temu rośnie ich wytrzymałość i szybciej regenerują się po zwiększonym wysiłku. Jest to zupełnie legalny wzmacniacz sił, pozwalający poprawić osiągnięcia w sporcie. Docenią go zwłaszcza młodzi ludzie, którzy często korzystają z siłowni i szukają sposobu na poprawę wyglądu swojej sylwetki.

Osoby preferujące kuchnię polską oraz śródziemnomorską chętnie sięgają po buraki. Stosują je jako potrawkę do obiadu, dodatek do zup warzywnych, a także jako bazę barszczu czerwonego. Doskonale smakują zarówno w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich. Świetnie komponują się z innymi warzywami, nadając potrawom piękny, czerwony kolor. W wersji bardziej wykwintnej można je połączyć nawet z cytrusami, co udowodnimy w naszym przepisie.

Tak przygotujesz pyszny i pożywny krem z pieczonych buraków z niecodziennymi dodatkami smakowymi:

Składniki:

650 g małych buraczków
3 łyżki oliwy z oliwek
1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
sól
czarny pieprz
sok z połówki pomarańczy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 litr bulionu jarzynowego
jogurt naturalny
kilka łyżek posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie:

Krok 1: Buraczki umyć (większe przekroić), każdy zawinąć w kawałek folii aluminiowej, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 1 godzinę, następnie wyjąć z folii i obrać ze skórek. Pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2: Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na wolnym ogniu zeszklić cebulę oraz czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez 4 min., następnie wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę pomarańczową oraz bulion. Gotować pod przykryciem przez 10 min.
Krok 3: Zmiksować na puree i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Podgrzać przed podaniem, wlać do filiżanek lub małych talerzy, udekorować łyżką jogurtu wymieszanego ze szczypiorkiem. Jogurt szczypiorkowy można też zamrozić w pojemniku na lód i podawać w zupie w postaci kostek.