Zupa z kapusty z kiełbasą
Składniki:
– 50 dag kapusty słodkiej
– 10 dag wędzonego boczku
– 1,5 litra bulionu mięsnego
– cebula
– włoszczyzna
– kilka ziemniaków
– kwaśne jabłko
– listek laurowy
– ziele angielskie
– łyżka słodkiej papryki mielonej
– sok z cytryny
– 4 łyżki śmietany 18 %
– 30 dag podsuszonej kiełbasy
– łyżka masła
– sól, pieprz
Poszatkować drobno kapustę. Umytą i obraną włoszczyznę wraz z ziemniakami pokroić w drobną kosteczkę. Na łyżce masła przesmażyć pokrojony w kostkę boczek do zrumienienia. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, kapustę, jabłko pokrojone w słomki i dusić około 5 minut. Tak podduszoną kapustę przełożyć do garnka, dodać ziemniaki, listek laurowy i ziele. Zalać bulionem i gotować przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Z kiełbasy zdjąć skórkę, pokroić w cienkie plasterki i dodać do zupy pod koniec gotowania. Wlać do zupy śmietanę, dodać paprykę, sok z cytryny i przyprawić dobrze pieprzem. Gotować jeszcze około 5 minut.