Mini klopsiki z mięsa indyka. Dzieci będą prosić o dokładkę
Dania mięsne od lat są na cenzurowanym. Zwłaszcza czerwone mięso nie ma dobrej opinii i zwykle jest przedstawiane jako jedna z przyczyn chorób cywilizacyjnych. Dlatego planując posiłki dla najmłodszych dbamy o to, by nie tylko były pyszne i wizualnie zachęcały do jedzenia, ale także o to, aby zawierały wartościowe składniki. Jednym z nich jest mięso indyka – źródło wartościowego białka, pozbawione szkodliwych dodatków, które mogłyby negatywnie wpłynąć na zdrowie naszych pociech. W dzisiejszym artykule przedstawimy jego zalety i podpowiemy, jak można je podać w formie atrakcyjnej dla dzieci.
Chude mięso drobiowe jest dobrą alternatywą dla tłustego mięsa wieprzowego. W całej gamie propozycji kulinarnych z tego działu wyróżnia się mięso indycze. Jest delikatne, ma jasny kolor i od lat wiadomo, że hodowla tych ptaków wyklucza dodawanie do pasz chemicznych substancji czy hormonów, gdyż indyki tolerują wyłącznie naturalne pożywienie. Dzięki temu pozyskane z nich mięso spełnia wszelkie restrykcyjne warunki, jakie stawiamy produktom, które podajemy naszym dzieciom. Jest lekkostrawne i nie obciąża delikatnego układu pokarmowego najmłodszych, a na dodatek zachowuje kruchość i soczystość po przygotowaniu go w każdej formie: gotowanej, duszonej, grillowanej czy pieczonej.
Mięso z indyka jest bardzo zdrowe i dlatego jest szczególnie zalecane dzieciom, alergikom oraz osobom starszym, które często cierpią na problemy gastryczne. Zawiera bardzo mało tłuszczu zwierzęcego, więc jest niskokaloryczne – natomiast obfituje w cenne białko zwierzęce, witaminy z grupy B, selen oraz cynk. Witamina PP, która również jest w nim obecna, poprawia procesy metaboliczne, poprawia wygląd skóry nękanej problemami dermatologicznymi i reguluje poziom cholesterolu, wpływając korzystnie na pracę układu krwionośnego.
Jak przyprawić mięso z indyka, aby wydobyć z niego pełnię smaku?
Sól i pieprz to podstawa w przyprawianiu każdego rodzaju mięsa, jednak mięso z indyka wymaga tutaj większej finezji. Warto połączyć je z ziołami prowansalskimi, bazylią czy tymiankiem. Dobrze komponuje się też z pietruszką, rozmarynem czy czosnkiem i cebulą. Wyjątkowo głęboki smak zyskuje dzięki marynatom łączącym kilka przypraw jednocześnie, więc warto wcześniej je przygotować, by finalne danie zachwyciło swoim kulinarnym wyrafinowaniem. Aby zapewnić potrawie z dodatkiem mięsa z indyka soczystość, warto dodać trochę masła lub oliwy z oliwek, które spowodują zatrzymanie w niej wody.
Wśród potraw, w których możemy użyć mięsa z indyka, są szczególnie lubiane przez dzieci klopsiki. Ich niewielki rozmiar jest atrakcyjny wizualnie i pomaga zachęcić nawet największych niejadków do spożywania posiłków. Ich smak również jest idealny dla najmłodszych, a dodatkami do nich mogą być różnorodne warzywa, które w tym towarzystwie są zdecydowanie atrakcyjniejszym składnikiem obiadu.
Składniki na mini klopsiki z mięsem z indyka:
400 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
2 średnie cebule
pół szklanki gotowej panierki lub bułki tartej
2 ząbki czosnku
kilka łyżek smalcu do smażenia
pół łyżeczki bazylii, tymianku lub innej ulubionej przyprawy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1: Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę i obsmaż na smalcu. Mięso przełóż do miski, dodaj czosnek i cebulę oraz przyprawy i jajko.
Krok 2: Wymieszaj całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj z powstałej masy kuleczki o średnicy ok. 2,5 cm. Ułóż je na desce do krojenia i kolejno obtaczaj w panierce lub bułce tartej.
Krok 3: Rozgrzej smalec na patelni. Układaj na niej dość luźno klopsiki i obsmaż z obu stron na złoty kolor, ustawiając niezbyt mocny płomień, aby mięso w środku miało wystarczająco dużo czasu na usmażenie się.
Krok 4: Podawaj gotowe klopsiki z surówką, np. z marchewki i kiszonej kapusty lub z bukietem gotowanych warzyw, polanych oliwą z oliwek (brokuł, marchew, kalafior, seler, pieczarki lub inne, preferowane przez dzieci).
Przygotowanie pysznego obiadu dla dzieci to prawdziwe wyzwanie, jednak wybierając mięso z indyka, naprawdę można zachęcić je do jedzenia. Przygotowanie takich klopsików to świetna okazja do rodzinnego gotowania. Warto zachęcić swoje pociechy, by pomagały np. formować klopsiki, ćwicząc przy tym swoje zdolności manualne.