Party steki z bakłażanem

8 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 4 steki wołowe /po 25 dag każdy/,
  • 10 dag przerośniętego boczku,
  • 1 cebula /10 dag/,
  • 5 łyżek keczupu,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 bakłażany
  • ½ łyżeczki sosu worcester,
  • 1 jogurt naturalny,
  • 8 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki winiaku,
  • ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny,
  • 2 łyżki natki pietruszki Prymat,
  • 4 ząbki zmiażdżonego czosnku,
  • pieprz czarny mielony Prymat,
  • przyprawa ziołowa do grilla Prymat,
  • cukier, sól

Przyrządzanie:

Odlać 1 łyżeczkę oleju, a pozostały wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny, czosnkiem, winiakiem, skórką cytrynową, natką pietruszki  i pieprzem.

Mięso opłukać, osuszyć, włożyć do marynaty na kilka godzin. Parę razy je w tym czasie obrócić. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i obgotować w posolonej wodzie z dodatkiem octu 5-10 min, po czym ją wyjąć i osączyć.

Boczek pokroić w drobną kostkę. Steki osączyć z marynaty,  ułożyć na ruszcie i opiekać na niezbyt dużym ogniu po 12-14 min z każdej strony.

Bakłażany posmarować od wewnątrz resztką marynaty od mięsa, ułożyć pokrojony boczek i piec na grillu około 10 min. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na odlanym oleju i wystudzić.  Wymieszać ją z keczupem, koncentratem pomidorowym, sosem worcester i jogurtem. Pikantnie doprawić solą, pieprzem, przyprawą do grilla i szczyptą cukru.
Sos podawać do mięsa i warzyw.

www.prymat.pl