Party steki z bakłażanem
Składniki:
- 4 steki wołowe /po 25 dag każdy/,
- 10 dag przerośniętego boczku,
- 1 cebula /10 dag/,
- 5 łyżek keczupu,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 bakłażany
- ½ łyżeczki sosu worcester,
- 1 jogurt naturalny,
- 8 łyżek oliwy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki winiaku,
- ½ łyżeczki skórki otartej z cytryny,
- 2 łyżki natki pietruszki Prymat,
- 4 ząbki zmiażdżonego czosnku,
- pieprz czarny mielony Prymat,
- przyprawa ziołowa do grilla Prymat,
- cukier, sól
Przyrządzanie:
Odlać 1 łyżeczkę oleju, a pozostały wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny, czosnkiem, winiakiem, skórką cytrynową, natką pietruszki i pieprzem.
Mięso opłukać, osuszyć, włożyć do marynaty na kilka godzin. Parę razy je w tym czasie obrócić. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i obgotować w posolonej wodzie z dodatkiem octu 5-10 min, po czym ją wyjąć i osączyć.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Steki osączyć z marynaty, ułożyć na ruszcie i opiekać na niezbyt dużym ogniu po 12-14 min z każdej strony.
Bakłażany posmarować od wewnątrz resztką marynaty od mięsa, ułożyć pokrojony boczek i piec na grillu około 10 min. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na odlanym oleju i wystudzić. Wymieszać ją z keczupem, koncentratem pomidorowym, sosem worcester i jogurtem. Pikantnie doprawić solą, pieprzem, przyprawą do grilla i szczyptą cukru.
Sos podawać do mięsa i warzyw.
www.prymat.pl