Ten owoc to synonim długowieczności i pozwoli dłużej cieszyć się urodą!
Na półkach z owocami rzadko zwracamy uwagę na niepozorny, dość egzotycznie wyglądający owoc, który wciąż nie zyskał popularności na naszych stołach. Kojarzy się nam głównie z kuchnią z dalekiego świata i z wyszukanymi daniami, na które w codziennym zabieganiu nie mamy czasu.
Tymczasem od wieków granat jest doceniany m.in. przez medycynę chińską, gdzie stał się synonimem długowieczności i witalności. Dziś jego ważnym walorem jest silne działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartym w nim składnikom antyoksydacyjnym. Leczy też chore serce wspomagając krążenie krwi, wyrównuje poziom cukru we krwi, łagodzi stany zapalne i inne poważne dolegliwości. Warto spożywać go w stanie surowym, po obróbce cieplnej, liofilizowane albo po fermentacji.
Jak obrać granat – skutecznie i szybko |
Wiadomo już, że to nie czynniki genetyczne, ale styl życia i dieta mają największy wpływ na stan naszego zdrowia i spodziewaną długość życia. Warto więc wybierać zdrowe produkty, ograniczać fast foody i nałogi, a dla wyrównania niedoborów witamin i minerałów włączyć do diety tak wartościowe owoce jak granaty. Polifenole zawarte w miąższu granatu to bardzo ważna substancja w profilaktyce przeciwrakowej. Doskonale wpływa na samopoczucie kobiet w każdym wieku, a szczególnie w okresie przekwitania, kiesy to dochodzi do licznych procesów zapalnych w organizmie, a tym samym do podwyższonego ryzyka zachorowania na różne nowotwory.
Udka z ryżem i granatem |
W granacie znajdujemy też wysoki poziom witaminy C, podnoszący zdolności obronne organizmu i jego odporność na choroby. Pomaga walczyć z bakteriami i wirusami, które często osłabiają organizm, w wyniku czego mogą rozpocząć się procesy degeneracji komórek prowadzące do zmian nowotworowych. Granat jest więc ważnym elementem profilaktyki i wzmacniania organizmu, ale dzięki wysokiej zawartości naturalnych przeciwutleniaczy poleca się go także osobom już walczącym z rakiem. Badania wykazały jego skuteczność w leczeniu m.in. raka płuc, piersi, i skóry.
Owoc granatu to także skarbnica witaminy K, błonnika i tanin, dzięki czemu dba też o promienny wygląd naszej skóry i poprawia kondycję włosów. Odżywiona i elastyczna cera i zdrowo wyglądające włosy to przecież ważny atrybut kobiecego piękna. Wspomniane już antyoksydanty chronią przed przedwczesnymi zmarszczkami, a więc można powiedzieć, że granat to najlepszy przyjaciel kobiet dbających o wygląd niezależnie od wieku. Można delektować się nim na wiele sposobów – dodając go do koktajli, jogurtów, sałatek czy wytrawnych dań obiadowych. Warto pamiętać o nim podczas codziennych zakupów, by zadbać o to, co dla nas najważniejsze – zdrowie i urodę.