Jak obrać granat – skutecznie i szybko

17 grudnia 2014, dodał: sylmos
Artykuł zewnętrzny

Granat to owoc, który cieszy się coraz większym uznaniem zarówno wśród miłośników kuchni, jak i wśród entuzjastów zdrowego odżywiania, a to z powodu jego wyjątkowych właściwości leczniczych i smakowych. Granat jest bowiem od wieków postrzegany jako eliksir młodości, siły i płodności.

pome31

Granat ma słodko-kwaśny smak i orzeźwiający aromat. Jest wypełniony nasionami o intensywnie czerwonej barwie, które świetnie smakują same, ale także idealnie podkreślają smak ciast i deserów oraz dań wytrawnych.

Jedyną trudnością może być obieranie: granat ma twardą skórkę, przez co niekiedy kłopotliwe staje się wydobycie soczystych nasion. Wystarczy jednak raz nauczyć się skutecznie obierać granat, a z pewnością na stałe zagości on w naszej kuchni.

 

indeksimages

Obieranie granatu

  1. Natnij skórkę owocu w kilku miejscach, zaczynając od górnej części granatu, tzw. korony (miejsca, w którym owoc łączył się z krzakiem).
  2. Odetnij koronę.
  3. Teraz, gdy widzisz już środek, złap i pociągnij za nacięte części, aby podzielić owoc na mniejsze kawałki.
  4. Połam fragmenty granatu na jeszcze mniejsze części i odciągnij od nasion białą błonkę.
  5. Nad miseczką spróbuj wypchnąć skórkę granatu na drugą stronę, a jednocześnie drugą ręką delikatnie oddzielaj nasiona od skórki.
  6. Powtórz czynność z każdym kolejnym kawałkiem granatu.

 

Pomysły na wykorzystanie granatu w kuchni

Sałatka na słodko

8f1876cd9fa5334091d8b8384c9470f4

Składniki

  • Rukola
  • Serek camembert
  • Jabłko
  • Garść orzechów włoskich
  • Granat
  • Szynka konserwowa
  • Sos: miód, musztarda,sok z cytryny, oliwa z oliwek, przyprawy (sól, pieprz)

Pokrój serek, jabłko i szynkę konserwową w grubą kostkę. Obierz granat i orzechy, a następnie połącz wszystkie składniki. Na koniec w osobnej miseczce stwórz sos i polej nim sałatkę 15 minut przed podaniem.

 

Słodkie ziemniaki z płatkami kokosa, granatem i limonką

mbd106526_1210_sweetpot_l

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 1/2 filiżanki mleczka kokosowego
  • Płatki kokosowe
  • Kolendra
  • Pietruszka
  • Filiżanka nasion granatu
  • Ćwiartka limonki

Rozgrzej piekarnik do 300 stopni. Ziemniaki umyj i dokładnie wyczyść skórkę. Przekrój ziemniaki na pół i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz do miękkości, ok 45 minut. wyjmij ziemniaki i zostaw do ostygnięcia. Wydrąż środek ziemniaków i połącz go z pozostałymi składnikami. Przypraw do smaku, a następnie powstały farsz włóż z powrotem do upieczonych ziemniaków. Podawaj w towarzystwie soku z limonki.

 

Granat możne być także idealnym wykończeniem a jednocześnie dekoracją ciasta czekoladowego

best-ever-real-organic-chocolate-cake-368368

Składniki

  • 150 g masła
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 180 g cukru
  • 50 g kakao
  • 180 ml dowolnego likieru
  • 170 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • Szczypta soli
  • 3 jajka

Polewa

  • 3 łyżki wrzącej wody lub mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100g margaryny lub masła

W garnuszku rozpuść masło. Dodaj czekoladę, cukier, przesiane kakao i likier. Mieszaj cały czas podgrzewając do czasu, gdy wszystkie składniki połączą, Odstaw do przestudzenia. Do osobnego naczynia wsyp mąkę pszenną, proszek, sól i sodę. W większym naczyniu umieścić jajka i lekko roztrzep, jednak nie ubijaj na pianę. Dodaj ciepłą masę czekoladową, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i sodą, wymieszaj , by nie było grudek. Okrągłą formę (średnica ok 20cm) wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej ciasto. Piecz w temperaturze 160ºC przez około 45 minut.

Polewa: do rondelka wlej wodę i rozpuść w niej cukier. Następnie dodaj pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuść. Zdejmij z ognia i wsypuj przesiane kakao. Mieszaj trzepaczką, by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko ostudź i polej ciasto.
Na koniec na ostudzoną polewę rozłóż nasiona granatu.

fruit--pomegranate-juice--pomegranates--juicy_369680

Smacznego!