Udka z ryżem i granatem

28 listopada 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Udka z ryżem i granatem

Składniki:
– 2 udka kurczaka
– 1/3 szklanki ryżu
– po ½ łyżeczki soli, słodkiej papryki, nasion białej gorczycy i nasion kolendry
– po ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, suszonego imbiru i cynamonu
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki oliwy
– ½ owocu granatu
– 1 łyżeczka posiekanego koperku

Przygotowanie:
Ryż dokładnie wypłukać na sitku pod bieżącą wodą, zalać 2/3 szklanki zimnej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min., aż ryż wchłonie cała wodę. Z owocu granatu wydobyć ziarenka. Ząbki czosnku obrać i pokroić na cienkie paseczki. Wszystkie przyprawy utrzeć w moździerzu i wymieszać z oliwą i czosnkiem. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć udka kurczaka. Zawinąć mięso w folię aluminiową i piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200oC. Wyjąć kurczaka z piekarnika, zdjąć folię. Do żaroodpornej miseczki nałożyć ryż, na nim ułożyć udka kurczaka i wstawić do piekarnika na kolejne 5 min. Przed podaniem posypać koperkiem i ziarenkami granatu.
Czas przygotowania: ok. 50 min.

Przepis pochodzi z polecanej przez Redakcję książki Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Kuchnia light 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...