Spaghetti z zielonym groszkiem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
– 25 dag makaronu spaghetti
– 30 dag mrożonego groszku
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oleju
– łyżeczka mąki
– 20 dag śmietany kremówki
– łyżeczka bulionu warzywnego
– sok i skórka otarta z cytryny
– biały pieprz, sól, cukier
– listki bazylii
Makaron ugotować al dente, na 5 minut przed końcem gotowania dodać groszek. Makaron z groszkiem odcedzić na sitku, czosnek obrać, posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek, zeszklić, następnie oprószyć mąką i zasmażyć, dolać śmietanę i 200 ml wody zimnej. Poczekać aż całość zawrze, dodać bulion, gotować 6 minut. Pod koniec doprawić sos solą, pieprzem i cukrem. Odcedzony makaron z groszkiem wymieszać z sokiem i skórką cytryny. Polać sosem. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.