Zapiekanki warzywne – różne przepisy

Avatar photo
21 lutego 2023,
dodał: Marta Dudzińska
Artykuł zewnętrzny

Zapiekanka z warzywami w wersji wege sprawdzi się przy każdej okazji. To wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste, ale bardzo sycące dania. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Więc jeśli szukasz pomysłu na obiad sięgnij po przepis na zapiekankę.

zapiekanki warzywne

Zapiekanka jajeczna z warzywami

Składniki:
– 18 jaj
– 1/2 szklanki mleka
– 1 1/2 łyżeczki soli
– 1 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
– 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej na małe kawałki
– 1/2 zielonej papryki, pokrojonej na małe kawałki
– 1 mała cukinia, posiekana
– 1/2 białej cebuli, posiekanej na małe kawałki
– sól
– czarny pieprz
– czosnek w proszku
– 1 1/2 szklanki świeżego szpinaku, posiekanego
– 3 szklanki sera mozzarella, rozdrobnionego
– 2 łodygi zielonej cebuli, posiekane
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć czerwoną paprykę, zieloną paprykę, cukinię i cebulę. Doprawić solą, czarnym pieprzem i czosnkiem w proszku. Smażyć warzywa, aż staną się miękkie. Następnie dodać szpinak i smażyć, aż zwiędnie. Zdjąć z ognia i odłożyć na bok. W dużej misce ubić jajka za pomocą trzepaczki. Dodać sól, czarny pieprz i włoską przyprawę. Wlać ubite jajka do naczynia do pieczenia lub dużej kokoty. Dodać smażone warzywa i wymieszać dokładnie. Udekorować mieszankę jajeczno-warzywną posiekaną mozzarellą i zieloną cebulą. Piec zapiekankę przez 35 do 40 min., kiedy jajka będą złociste na brzegach.

Zapiekanka jajeczna z warzywami

Zapiekanka makaronowa z warzywami

Składniki:
– 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion, pokrojona w drobną kostkę
– 1 żółta papryka, oczyszczona z nasion, pokrojona na kawałki wielkości kęsa
– 1 bakłażan, drobno posiekany
– 1 cukinia, drobno posiekana
– 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 150 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
– 400 g pomidorów krojonych z puszki
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 3 łyżki grubo posiekanej bazylii
– 300 g makaronu (gemelli lub penne)
– 150 g mozzarelli w kulkach, odsączonej i drobno posiekanej
– 2 łyżki pesto
– 2-3 łyżki drobno startego parmezanu lub wegetariańska alternatywa twardego sera
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Włożyć paprykę, bakłażana, cukinię i cebulę do brytfanny lub głębokiego naczynia żaroodpornego i posmarować olejem. Doprawić solą i pieprzem i piec przez 45 min., dwukrotnie obracając, aż warzywa będą miękkie i złocistobrązowe. Dodać pomidorki koktajlowe, pokrojone pomidory, czosnek i bazylię i piec przez 10-15 min. Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać 4-6 łyżek wody z gotowania makaronu do warzyw. Odcedzić makaron i wymieszać z pieczonymi warzywami. Dodać mozzarellę i pesto, posypać parmezanem i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10 min, aż ser się roztopi.

Zapiekanka makaronowa z warzywami

Zapiekanka makaronowa z brokułami

Składniki:
– sól koszerna
– 1/2 szklanki panko (japońskiej bułki tartej)
– 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki (opcjonalnie)
– 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
– 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
– 3/4 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
– 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– 4 łyżki niesolonego masła
– fusilli lub inny krótki makaron
– 1 duży brokuł, przycięty, rozdzielony na różyczki
– 2 łyżki mąki uniwersalnej
– 2 1/2 szklanki pełnego mleka
– ser mozzarella, najlepiej świeży, podzielony na małe kawałki
– 3 łyżki świeżego soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Zagotować duży garnek dobrze osolonej wody. W małej misce wymieszać panko, natkę pietruszki, tymianek, płatki czerwonej papryki, 1/4 szklanki (25 g) parmezanu, skórkę z cytryny i 1/4 łyżeczki soli. Na małej patelni na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła. Wlać mieszankę panko i wymieszać. Makaron ugotować al dente, dodać brokuły i gotować kilka minut. Odcedzić makaron i brokuły w durszlaku. Dodać pozostałe 2 łyżki masła do garnka i rozpuścić na średnim ogniu. Dodać mąkę i smażyć mieszając, ok. 1 min. Stopniowo wlewać mleko, około 1/3 szklanki (80 ml) na raz, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia, ubijając i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż sos lekko zgęstnieje, ok. 5 min. Zdjąć z ognia, dodać mozzarellę, pozostałe 1/2 szklanki (50 g) parmezanu, 1 łyżeczkę soli i wymieszać, aż ser się w większości rozpuści (mozzarella może nie wchłonąć się całkowicie w sos). Dodać makaron, brokuły i sok z cytryny i wymieszać. Wrzucić do dużej żeliwnej patelni lub naczynia do pieczenia i posypać mieszanką bułki tartej. Piec, aż bułka tarta będzie złocistobrązowa, od 15 do 20 min.

Zapiekanka makaronowa z brokułami

Zapiekanka z bakłażanów z pomidorami

Składniki:
– 5 dużych bakłażanów
– 60 ml oliwy + 2 łyżki do natłuszczenia
– 1 pęczek bazylii
– 1 cebula
– 5 ząbków czosnku
– 900 g pomidorów z puszki
– 1½ łyżeczki cukru
– ½ łyżeczki oregano (suszone)
– 240 ml wody
– sól do smaku
– czarny pieprz do smaku
– 150 g parmezanu
– 180 g mozzarelli

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą noża pokroić bakłażany na plastry o grubości 1 cm. Kawałki warzyw skropić oliwą z oliwek. Następnie ułożyć je na przygotowanej blasze do pieczenia i piecz 35-45 min. na złoty kolor. W międzyczasie obrócić warzywa. (Bakłażany można również usmażyć na patelni). Oddzielić listki bazylii od łodyżek (nie wyrzucać łodyżek). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Smażyć pokrojone warzywa przez 3-4 min., aż będą miękkie. Pomidory, cukier, oregano i wodę również dodać na patelnię. Dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 25 min. Dodać łodygi bazylii i gotować przez kolejne 30 min. Od czasu do czasu mieszać. Usmażone warzywa przyprawić solą i pieprzem. Następnie drobno zetrzeć parmezan i grubo zetrzeć mozzarellę. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 st C. Na dno głębokiego naczynia żaroodpornego wlać ⅓ przygotowanego sosu pomidorowego. Na wierzchu ułożyć ⅓ upieczonych bakłażanów, posypać ⅓ parmezanem i ⅓ listkami bazylii. Powtórzyć warstwy. Posypać warzywa mozzarellą jako ostatnią warstwę. Naczynie wstawić do piekarnika na 25 min. i piec na złoty kolor. Wyjąć zapiekankę z bakłażanem z piekarnika, posypać pozostałymi ziołami i natychmiast podawać.

Zapiekanka z bakłażanów z pomidorami

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:
– 2 kg pokrojonych w kostkę ziemniaków
– ½ kg pokrojonych w kostkę pieczarek
– 2 pory lub cebule
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 szklanki wegańskiego sera feta, posiekanego (opcjonalnie)
Sos:
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– 3/4 szklanki ciecierzycy z puszki
– 1 ½ szklanki mleka
– 3 łyżki masła
– 3 łyżeczki musztardy Dijon
– 1 ½ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w wodzie, aby zapobiec brązowieniu. Na dużej patelni roztopić masło na średnim ogniu. Dodać posiekane pory i czosnek, smażyć, aż będą złociste i miękkie, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez kolejne 2-3 min., aż zmiękną. Zdjąć wszystko z patelni i umieścić w misce. Na tę samą patelnię (nadal na kuchence) dodać mleko, musztardę Dijon i sól. W blenderze zmiksować bulion warzywny z ciecierzycą na jedwabisty krem. Dodać na patelnię i gotować kilka minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować pod przykryciem przez 25-30 min. (na średnim ogniu). Rozgrzać piekarnik do 220 st. C i przygotować naczynie żaroodporne. Ziemniaki i mieszankę porowo-pieczarkową układać warstwami i posypać serem feta. Piec, aż ziemniaki będą miękkie od 25 do 30 min. Posypać ulubioną zieleniną i podawać na ciepło.

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczano-serowa

Składniki:
– 800 g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę
– 100 g mozzarelli, startej
– 120 g sera Cheddar, startego
– 130 g porów, pokrojonych
– 6 dymek, posiekanych
– 4 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżeczka angielskiej musztardy
– 50 g masła
– 500 ml mleka
– 1 szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Podgotować ziemniaki (ok. 10 min.). Połączyć mleko, masło i mąkę i podgrzać na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 min.), ciągle mieszając. Dodać cheddar, musztardę, tymianek, sól i pieprz, gotować delikatnie mieszając, aż ser się rozpuści. W międzyczasie rozpuścić trochę masła na patelni i delikatnie usmażyć pory i dymkę (3-4 min.), aż zmiękną. Umieść ziemniaki w dużym naczyniu do zapiekania, dodać pory i cebulę i przykryć sosem serowym. Dobrze wymieszać i przykryć mozzarellą. Piec w piekarniku przez 40 min.

Zapiekanka ziemniaczano-serowa

zobacz również:

Przepisy na dania wege

Makaron z prostym sosem pomidorowo-pieczarkowym

Czekoladowe masło z awokado

Tortille – przepisy na nadzienie i pomysłowe przekąski

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.