Zapiekanki warzywne – różne przepisy

21 lutego 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Zapiekanka z warzywami w wersji wege sprawdzi się przy każdej okazji. To wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste, ale bardzo sycące dania. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Więc jeśli szukasz pomysłu na obiad sięgnij po przepis na zapiekankę.

zapiekanki warzywne

Zapiekanka jajeczna z warzywami

Składniki:
– 18 jaj
– 1/2 szklanki mleka
– 1 1/2 łyżeczki soli
– 1 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
– 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej na małe kawałki
– 1/2 zielonej papryki, pokrojonej na małe kawałki
– 1 mała cukinia, posiekana
– 1/2 białej cebuli, posiekanej na małe kawałki
– sól
– czarny pieprz
– czosnek w proszku
– 1 1/2 szklanki świeżego szpinaku, posiekanego
– 3 szklanki sera mozzarella, rozdrobnionego
– 2 łodygi zielonej cebuli, posiekane
– 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Podsmażyć czerwoną paprykę, zieloną paprykę, cukinię i cebulę. Doprawić solą, czarnym pieprzem i czosnkiem w proszku. Smażyć warzywa, aż staną się miękkie. Następnie dodać szpinak i smażyć, aż zwiędnie. Zdjąć z ognia i odłożyć na bok. W dużej misce ubić jajka za pomocą trzepaczki. Dodać sól, czarny pieprz i włoską przyprawę. Wlać ubite jajka do naczynia do pieczenia lub dużej kokoty. Dodać smażone warzywa i wymieszać dokładnie. Udekorować mieszankę jajeczno-warzywną posiekaną mozzarellą i zieloną cebulą. Piec zapiekankę przez 35 do 40 min., kiedy jajka będą złociste na brzegach.

Zapiekanka jajeczna z warzywami

Zapiekanka makaronowa z warzywami

Składniki:
– 1 czerwona papryka, oczyszczona z nasion, pokrojona w drobną kostkę
– 1 żółta papryka, oczyszczona z nasion, pokrojona na kawałki wielkości kęsa
– 1 bakłażan, drobno posiekany
– 1 cukinia, drobno posiekana
– 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 150 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
– 400 g pomidorów krojonych z puszki
– 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
– 3 łyżki grubo posiekanej bazylii
– 300 g makaronu (gemelli lub penne)
– 150 g mozzarelli w kulkach, odsączonej i drobno posiekanej
– 2 łyżki pesto
– 2-3 łyżki drobno startego parmezanu lub wegetariańska alternatywa twardego sera
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Włożyć paprykę, bakłażana, cukinię i cebulę do brytfanny lub głębokiego naczynia żaroodpornego i posmarować olejem. Doprawić solą i pieprzem i piec przez 45 min., dwukrotnie obracając, aż warzywa będą miękkie i złocistobrązowe. Dodać pomidorki koktajlowe, pokrojone pomidory, czosnek i bazylię i piec przez 10-15 min. Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać 4-6 łyżek wody z gotowania makaronu do warzyw. Odcedzić makaron i wymieszać z pieczonymi warzywami. Dodać mozzarellę i pesto, posypać parmezanem i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10 min, aż ser się roztopi.

Zapiekanka makaronowa z warzywami

Zapiekanka makaronowa z brokułami

Składniki:
– sól koszerna
– 1/2 szklanki panko (japońskiej bułki tartej)
– 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki (opcjonalnie)
– 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
– 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
– 3/4 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
– 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
– 4 łyżki niesolonego masła
– fusilli lub inny krótki makaron
– 1 duży brokuł, przycięty, rozdzielony na różyczki
– 2 łyżki mąki uniwersalnej
– 2 1/2 szklanki pełnego mleka
– ser mozzarella, najlepiej świeży, podzielony na małe kawałki
– 3 łyżki świeżego soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Zagotować duży garnek dobrze osolonej wody. W małej misce wymieszać panko, natkę pietruszki, tymianek, płatki czerwonej papryki, 1/4 szklanki (25 g) parmezanu, skórkę z cytryny i 1/4 łyżeczki soli. Na małej patelni na średnim ogniu rozpuść 2 łyżki masła. Wlać mieszankę panko i wymieszać. Makaron ugotować al dente, dodać brokuły i gotować kilka minut. Odcedzić makaron i brokuły w durszlaku. Dodać pozostałe 2 łyżki masła do garnka i rozpuścić na średnim ogniu. Dodać mąkę i smażyć mieszając, ok. 1 min. Stopniowo wlewać mleko, około 1/3 szklanki (80 ml) na raz, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia, ubijając i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż sos lekko zgęstnieje, ok. 5 min. Zdjąć z ognia, dodać mozzarellę, pozostałe 1/2 szklanki (50 g) parmezanu, 1 łyżeczkę soli i wymieszać, aż ser się w większości rozpuści (mozzarella może nie wchłonąć się całkowicie w sos). Dodać makaron, brokuły i sok z cytryny i wymieszać. Wrzucić do dużej żeliwnej patelni lub naczynia do pieczenia i posypać mieszanką bułki tartej. Piec, aż bułka tarta będzie złocistobrązowa, od 15 do 20 min.

Zapiekanka makaronowa z brokułami

Zapiekanka z bakłażanów z pomidorami

Składniki:
– 5 dużych bakłażanów
– 60 ml oliwy + 2 łyżki do natłuszczenia
– 1 pęczek bazylii
– 1 cebula
– 5 ząbków czosnku
– 900 g pomidorów z puszki
– 1½ łyżeczki cukru
– ½ łyżeczki oregano (suszone)
– 240 ml wody
– sól do smaku
– czarny pieprz do smaku
– 150 g parmezanu
– 180 g mozzarelli

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą noża pokroić bakłażany na plastry o grubości 1 cm. Kawałki warzyw skropić oliwą z oliwek. Następnie ułożyć je na przygotowanej blasze do pieczenia i piecz 35-45 min. na złoty kolor. W międzyczasie obrócić warzywa. (Bakłażany można również usmażyć na patelni). Oddzielić listki bazylii od łodyżek (nie wyrzucać łodyżek). Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Smażyć pokrojone warzywa przez 3-4 min., aż będą miękkie. Pomidory, cukier, oregano i wodę również dodać na patelnię. Dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 25 min. Dodać łodygi bazylii i gotować przez kolejne 30 min. Od czasu do czasu mieszać. Usmażone warzywa przyprawić solą i pieprzem. Następnie drobno zetrzeć parmezan i grubo zetrzeć mozzarellę. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 st C. Na dno głębokiego naczynia żaroodpornego wlać ⅓ przygotowanego sosu pomidorowego. Na wierzchu ułożyć ⅓ upieczonych bakłażanów, posypać ⅓ parmezanem i ⅓ listkami bazylii. Powtórzyć warstwy. Posypać warzywa mozzarellą jako ostatnią warstwę. Naczynie wstawić do piekarnika na 25 min. i piec na złoty kolor. Wyjąć zapiekankę z bakłażanem z piekarnika, posypać pozostałymi ziołami i natychmiast podawać.

Zapiekanka z bakłażanów z pomidorami

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:
– 2 kg pokrojonych w kostkę ziemniaków
– ½ kg pokrojonych w kostkę pieczarek
– 2 pory lub cebule
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 szklanki wegańskiego sera feta, posiekanego (opcjonalnie)
Sos:
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– 3/4 szklanki ciecierzycy z puszki
– 1 ½ szklanki mleka
– 3 łyżki masła
– 3 łyżeczki musztardy Dijon
– 1 ½ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w wodzie, aby zapobiec brązowieniu. Na dużej patelni roztopić masło na średnim ogniu. Dodać posiekane pory i czosnek, smażyć, aż będą złociste i miękkie, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez kolejne 2-3 min., aż zmiękną. Zdjąć wszystko z patelni i umieścić w misce. Na tę samą patelnię (nadal na kuchence) dodać mleko, musztardę Dijon i sól. W blenderze zmiksować bulion warzywny z ciecierzycą na jedwabisty krem. Dodać na patelnię i gotować kilka minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować pod przykryciem przez 25-30 min. (na średnim ogniu). Rozgrzać piekarnik do 220 st. C i przygotować naczynie żaroodporne. Ziemniaki i mieszankę porowo-pieczarkową układać warstwami i posypać serem feta. Piec, aż ziemniaki będą miękkie od 25 do 30 min. Posypać ulubioną zieleniną i podawać na ciepło.

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczano-serowa

Składniki:
– 800 g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę
– 100 g mozzarelli, startej
– 120 g sera Cheddar, startego
– 130 g porów, pokrojonych
– 6 dymek, posiekanych
– 4 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżeczka angielskiej musztardy
– 50 g masła
– 500 ml mleka
– 1 szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Podgotować ziemniaki (ok. 10 min.). Połączyć mleko, masło i mąkę i podgrzać na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 min.), ciągle mieszając. Dodać cheddar, musztardę, tymianek, sól i pieprz, gotować delikatnie mieszając, aż ser się rozpuści. W międzyczasie rozpuścić trochę masła na patelni i delikatnie usmażyć pory i dymkę (3-4 min.), aż zmiękną. Umieść ziemniaki w dużym naczyniu do zapiekania, dodać pory i cebulę i przykryć sosem serowym. Dobrze wymieszać i przykryć mozzarellą. Piec w piekarniku przez 40 min.

Zapiekanka ziemniaczano-serowa

zobacz również:

Przepisy na dania wege

Makaron z prostym sosem pomidorowo-pieczarkowym

Czekoladowe masło z awokado

Tortille – przepisy na nadzienie i pomysłowe przekąski