Puree dyniowe – jak zrobić?
W okresie jesiennym dynia pojawia się wszędzie. Dlaczego zatem nie wykorzystać jej do pysznego dania dla maluszka? Szczególnie, że piure można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku około 2 dni. Taki półprodukt możemy wykorzystywać do zup, ciast, deserów, lub musów łącząc dynię z jabłkiem, bananem lub innymi owocami.
Co jest niezbędne?
Mała dynia piżmowa ewentualnie ½ dyni
28 ml wody czyli 2 łyżki
Zaczynamy:
Dynię należy obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na połówki (oczywiście należy usunąć pestki). Następnie zalać wodą i pozostawić na małym ogniu około 7-10 minut aż zobaczycie, że dynia zmiękła.
*Ewentualnie , jeśli posiadacie mikrofalówkę – połówki dyni razem z wodą umieszczamy w odpowiednim pojemniku i wrzucamy do mikrofalówki na kilka minut. ( Dla bezpieczeństwa pojemnik należy przykryć np. folią )
Następnie należy ostudzić i zmiksować w blenderze przez około 30 sekund. (Tak aby dynia połączona z wodą była zmiksowana na papkę).
Jeśli będziecie uważać, że puree dyniowe jest zbyt gęste, można je rozrzedzić odrobiną mleka z piersi lub modyfikowanego.
Uwaga! Jeśli dziecko nie będzie zachwycone smakiem piure dyniowego, bo przecież każdy człowiek ma inne kubki smakowe – można dodać do tej bazy troszkę piure jabłkowego.
Jak zrobić jabłkowe piure? Nic trudnego!
Wystarczy 1 dojrzałe jabłuszko – najlepiej takie słodziutkie odmiany i odrobina wody czyli 1/3 szklanki *( szklanka 250ml )
Jabłuszko umyć, pokroić, wyjąć gniazda. W garnuszku zagotowujemy wodę, i umieszczamy nasze kawałeczki jabłka. Trzymamy pod przykryciem na małym ogniu około 7-10 minut. Po prostu tak długo należy trzymać, aby jabłuszko połączyło się z wodą i stworzyło tak zwaną „papkę”. W przypadku szybkiego wyparowania wody, można odrobinkę dolać aby jabłuszko się nie przypaliło. Następnie odstawiamy do wystudzenia i czekamy aż ostygnie.
Kolejny krok to tak samo jak przy piure dyniowym, czyli miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Również to piure możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełeczku maksymalnie dwa dni.
Warto wiedzieć, że takie piure z jabłuszka dostarcza dziecku witaminę A, witaminę C i wiele innych ważnych dla organizmu pierwiastków. A co najważniejsze 0,0 nasyconych tłuszczów i 0,0mg cholesterolu!
Należy pamiętać, że domowe jedzenie dla maluszków jest dużo bardziej zdrowe niż zakup modyfikowanych specyfików. Dbajmy o nasze dzieci, bo to nasza przyszłość.
zobacz również:
Sałatki z surową dynią – przepisy |
Sałatki z pieczoną dynią – przepisy |
Dynia na słodko – różne przepisy |