Wino. Przelane na papier – Kuba Janicki, Tomasz Kosiński, Magdalena Kubiaczyk, Joanna Plichta
Wiele osób kocha się w winie, ale niewiele z takim zapałem jak ekipa krakowskiego wine baru Chabry z poligonu. Mają swoje życia, prace, sprawy, ale połączyła ich pasja. Najpierw wspierali innych, potem założyli własne miejsce, zaś podniebienia zdarli na winie – ale nie każdym winie, winie naturalnym.
Żeby inni nie musieli płakać po fatalnie dobranym trunku (i debecie na koncie), nasi winni eksperci – Kuba Janicki, Tomek Kosiński, Magdalena Kubiaczyk i Joanna Plichta napisali książkę – przewodnik po pełnym fascynujących historii, ale też niebezpiecznych ścieżek świecie wina.
Przy okazji można dowiedzieć się z niej: Co o winie mówi nam jego etykieta?, Jak dobierać wino do jedzenia?, Kto, jak i po co robi wino naturalne? I o co chodzi z winem pomarańczowym? Po lekturze ten trunek już nigdy nie będzie
smakował tak samo! Autorzy pokazują, jak czerpać radość z eksploracji świata win i odkrywania nowych smaków. To podróż po świecie wina, zarówno jego historię jak i nowe trendy w winiarstwie, wzbogacona fotografiami, infografikami i zabawnymi anegdotami.
Postawmy sprawę jasno: wino i ludzie są dla siebie stworzeni! Dlatego nie musisz być znawcą, żeby rozpoznać, czy wino jest dobre, dobrać je do potraw, degustować lub po prostu wybrać w hipermarkecie przyzwoitą butelkę na prezent. Ta książka podpowie ci, jak to robić – i przy okazji całkiem dobrze się przy tym bawić!
Odpowiedzi na te pytania to tylko przedsmak podróży po świecie wina, wzbogaconej anegdotami z codziennych przeżyć i obserwacji autorów, którzy na punkcie wina mają bzika. No cóż, winna pasja!