Dynia przez wielu z nas wykorzystywana jest do przetworów na zimę, jednak swoje zastosowanie znajdzie również w sałatkach. Dynie to jedne z najzdrowszych warzyw, hamują proces starzenia oraz pomagają zachować zdrowy wygląd. Oto kilka prostych przepisów na sałatki z surowej dyni, które idealnie sprawdzą się na upalne dni jak również do obiadu.
Dyniowa sałatka
Składniki:
– 15 dag dyni oczyszczonej
– 2 szt. pomidorów
– 2 szt. średnich jabłek
– 1 szt. jogurtu naturalnego ( mały)
– sól
– sok z cytryny
– posiekany koperek ( 1 łyżka)
Przygotowanie:
Dynie zetrzeć na grubych oczkach. Jabłka (obrane) i pomidory pokroić w drobną kostkę. Wrzucić pokrojone składniki do miski, dodać jogurt naturalny, przyprawić solą i odrobiną soku z cytryny. Całość wymieszać. Na koniec posypać koperkiem.
Sałatka z fasolą, rzodkiewką, jajkiem i pestkami dyni
Składniki:
– 50 g majonezu
– 250 ml octu jabłkowego
– 500 g fasoli
– 100 g miodu
– 2 pęczki rzodkiewek
– 6 jajek ugotowanych na twardo
– 50 g pestek dyni
– 2 łyżek oliwi
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Ugotować fasolę do momentu aż będzie miękka (ok. 60 min). Rzodkiewkę pokroić na cztery części a następnie wymieszać ocet z miodem i zalać nim rzodkiewki. Pestki dyni podpraż na patelni a jajka pokrój w kostkę. Majonez wymieszaj z oliwą. Rzodkiewki odsączyć. Wszystkie składniki wymieszać w miejsce, doprawić solą i pieprzem.
Sałatka z dynią i jabłkiem
Składniki:
– 500 g dyni
– 2-3 szt. jabłek
– sól morska
– cukier
– 2-3 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Dynię i jabłka obieramy a następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Składniki przekładamy do miski, dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Wszystko mieszamy.
Sałatka z rukolą i pestkami dyni
Składniki:
– 80 g rukoli
– 4 łyżki pestek dyni
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– 10 dag pomidorków koktajlowych
– 5 dag sera żółtego
– sól
Przygotowanie:
Rukolę opłukać i wyłożyć na talerz. Oliwę z oliwek oraz czosnek dodać do soku z cytryny. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i dodać do rukoli. Pestki z dyni uprażyć na patelni i dorzucić do składników. Na koniec polać wszystko sosem i posypać startym serem.
Sałatka z dyni z orzechami
Składniki:
– 400 g dyni
– ½ szklanki majonezu
– 1 łyżka posiekanych orzechów
– sok z cytryny
– sól
– pieprz
– papryka w proszku
– natka pietruszki
Przygotowanie:
Dynię oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach ( dynię można obrać). Posiekane orzechy i natkę pietruszki dodać do startej dyni. Wszystko wymieszać. Sok z cytryny wymieszać z majonezem i przyprawami. Sos dodać do sałatki ( najlepiej przed samym podaniem).
Dynia może być wykorzystywana w naprawdę wielu przepisach, jako główny składnik, lub dodatek potraw. Świetnie spisuje się jako motyw przewodni sałatek, które można komponować i zmieniać, względem własnego gustu. Przedstawione przez nas propozycje, to zaledwie minimum możliwości wykorzystania tego warzywa, które o tej porze roku na pewno zrobi furorę na waszych stołach i zaskoczy waszych znajomych, na wspólnym obiedzie, czy jako przystawka na imprezie.
zobacz również:
Brokuły – pomysłowe przepisy na sałatki z brokułami |
Sałatki z tuńczykiem – 10 przepisów |
Kasza kuskus – przepisy na różne dania, sałatki, placki i zapiekanki! |