Insulinooporność – dieta i książka kucharska – recenzja
Problemy z otyłością, zbyt wysokim poziomem cukru we krwi czy nadciśnieniem dotyczą coraz większej grupy osób. Powodem najczęściej jest nieodpowiednia dieta, która w połączeniu z czynnikami genetycznymi powoduje, że czujemy się coraz bardziej pozbawieni energii i ciągle mamy ochotę na słodycze. Jak w tej sytuacji wyjść z błędnego koła i zacząć lepsze życie bez dolegliwości? Na to pytanie odpowiada prezentowana tu książka, której głównym tematem są tajniki stylu życia ukierunkowanego na leczenie insulinooporności. Autorka w przystępny sposób tłumaczy, na czym polega ta choroba, jakie są jej przyczyny i czynniki ryzyka, a także w jaki sposób należy ją skutecznie leczyć.
Każdy przyrost masy ciała skłania nas ku podejrzeniom o problemy z właściwą przemianą materii. Autorka tej książki również wychodzi z założenia, że kluczem do sukcesu w odchudzaniu pochodzącemu z insulinooporności jest podkręcenie metabolizmu poprzez aktywność fizyczną i dobór odpowiedniego jadłospisu, który zapobiegnie gromadzeniu się glukozy we krwi, co z kolei ograniczy wydzielanie insuliny. Bazując na swoich doświadczeniach w leczeniu zaburzeń odżywiania stworzyła 28-dniowy plan dietetyczno-treningowy, który można wprowadzić w życie właściwie z dnia na dzień, nie przygotowując się specjalnie. Wystarczy dokonać kilku zmian, by już po 4 tygodniach cieszyć się lepszym zdrowiem i szczuplejszą sylwetką.
Tara Spencer prezentuje holistyczne podejście do procesu leczenia. W takim samym stopniu chce leczyć ciało, jak i duszę, skupiając się równie na psychologicznych aspektach choroby i emocjach, które jej towarzyszą. Spadek poczucia własnej wartości jest równie bolesny jak zdrowotne skutki otyłości – dlatego poza dietą i ćwiczeniami należy też wdrożyć techniki relaksacyjne i afirmacje, które poprawią samopoczucie i dadzą podwaliny ku szybszemu zdrowieniu.
Insulinooporność to pierwszy krok do cukrzycy, więc należy działać zanim choroba rozwinie się tak, że nie będzie można już cofnąć jej skutków. przedcukrzycowego! Pierwszym krokiem do leczenia jest zmiana nawyków żywieniowych. W tej książce znajdujemy nie tylko wskazówki, co możemy jeść, ale także 100 przepisów na dania, które są łatwe w przygotowaniu i zapewniają obniżenie poziomu glukozy we krwi tak, by nie dochodziło do wzmożonej produkcji insuliny. Ich podstawą są produkty o niskim indeksie glikemicznym, a więc niezawierające węglowodanów prostych, pochodzących np. z białej mąki, cukru, za to bogate w białko i błonnik. Autorka zaleca dietę opartą na warzywach i owocach, a posiłki powinny być spożywane regularnie. Aby ułatwić wprowadzenie diety w życie, sporządza listę zakupów i jadłospis, wg którego powinniśmy przyrządzać posiłki. piękne zdjęcia, które towarzyszą tekstowi, uprzyjemniają jego lekturę.
Aktywność fizyczna w leczeniu insulinooporności nie oznacza forsownych ćwiczeń na siłowni – wystarczą codzienne 15-30-minutowe treningi zawierające np. szybki spacer, przysiady, pajacyki czy pompki. Można urozmaicić sobie nimi oglądanie ulubionego programu – wówczas nie będziemy mieć wymówki, że brakuje na nie czasu. Autorka podpowiada zresztą, jak skutecznie pracować nad motywacją i przejść przez te 4 tygodnie w atmosferze samowspółczucia.
Sprawdźcie już teraz, które produkty są dozwolone w przypadku insulinooporności, które tłuszcze są szczególnie zalecane, a czego absolutnie nie wolno jeść. Dieta na insulinooporność jest zróżnicowana i sprawia, że przygotowywanie zdrowych posiłków jest dodatkową motywacją do ćwiczeń, by efekty pojawiły się jeszcze szybciej niż zakładamy. Moim faworytem są placki z kalafiorem, marchewką i orzechami pekan – znakomity pomysł na pożywne śniadanie. Zdeklarowanym mięsożercom na pewno przypadnie do gustu złocisty kurczak z pikantną fasolą, a jeśli będziecie mieli ochotę na coś słodkiego, to przekąska w stylu to polecam gryczane naleśniki z jagodami :)
Agnieszka
Dziękujemy Wydawnictwu Vital za egzemplarz do recenzji – książka jest dostępna TUTAJ!
Redakcja