Dieta owocowo-warzywna – na czym polegają turnusy oczyszczające?

27 kwietnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W ostatnich latach widać wyraźne zmiany w naszym podejściu do samych siebie. Łączymy odpoczynek z aktywnością fizyczną i zdrowo się odżywiamy, decydując się dbać o siebie w sposób holistyczny. Z myślą o tym powstają liczne turnusy odchudzające i oczyszczające organizowane w pięknych miejscach – pozwalają połączyć odpoczynek psychiczny z dbałością o własne ciało. Na czym polega stosowana na nich dieta owocowo-warzywna? Poznaj najważniejsze informacje.

turnusy odchudzające

Turnusy z dietą owocowo-warzywną to nie tylko sposób na zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów. Ich głównym celem wbrew pozorom w ogóle nie jest walka o szczupłą sylwetkę! Podczas pobytu w pięknym górskim hotelu Mazowsze MEDI-SPA możemy skupić się na sobie, znaleźć czas na zatrzymanie się w codziennej gonitwie i oddalenie od przytłaczającej ilości obowiązków. Dieta owocowo-warzywna to więc wyłącznie pretekst do pilnego wsłuchania się w to, co mówi do nas nasze ciało. Mamy szansę oczyścić je z zalegających w nim toksyn i zebrać energię niezbędną do dalszego działania.

Dieta owocowo-warzywna – podstawowe założenia

Podstawowym założeniem diety owocowo-warzywnej jest menu oparte na warzywach i owocach. Najgłośniejszą medialnie formą tego postu jest ten przygotowany przez dr Dąbrowską, w którym spożywane były wyłącznie warzywa o niskiej zawartości skrobi i pojedyncze rodzaje owoców. Efektem okresowej zmiany odżywiania miało być pobudzenie organizmu do korzystania z zalegającego zapasu tłuszczu i oczyszczenie go z nagromadzonych w nim toksyn.

hotel

Dieta owocowo-warzywna, która często jest wykorzystywana w czasie krótkich turnusów odchudzających, składa się z dwóch faz. Pierwsza z nich to oczyszczenie. W tym czasie przyjmujemy bardzo niewielką ilość posiłków o skrajnie niskiej kaloryczności. To bardzo ważne, by tego rodzaju jadłospis wprowadzić pod okiem doświadczonego dietetyka (a niekiedy również po konsultacji z lekarzem) i nie przekraczać dozwolonego terminu 10-14 dni. W tym okresie łączna dzienna wartość energetyczna posiłków nie przekracza 600 kalorii. Głównymi składnikami diety są natomiast nieskrobiowe warzywa i niskocukrowe owoce – mają one wpływ na oczyszczenie organizmu.

W drugiej fazie ważne jest stopniowe powracanie do tradycyjnej diety. Co ważne, turnusy odchudzające uczą, jak zmienić nawyki żywieniowe, by w przyszłości stały się lepsze. W naszym jadłospisie po przejściu procesu oczyszczenia nie może zabraknąć więc warzyw (zwłaszcza strączkowych), owoców, kaszy, orzechów, nasion, ziaren, nabiału i chleba razowego. W czasie tych kilku lub kilkunastu dni będziemy mieli szansę doprowadzić swoje ciało do punktu wyjścia, z którego warto zawrócić uwagę na właściwe, zbilansowane odżywianie.

Dieta owocowo-warzywna zakłada, że każdego dnia należy przyjmować przynajmniej 2-3 litry płynów dziennie. Najczęściej podczas turnusu odchudzającego pije się niegazowaną wodę (niskozmineralizowaną), herbaty ziołowe i owocowe oraz soki i koktajle warzywne lub owocowe.

Co daje dieta owocowo-warzywna?

Dlaczego turnusy oczyszczające cieszą się tak dużą popularnością? Co właściwie daje stosowana w ich czasie dieta owocowo-warzywna? Warto zauważyć, że dzięki skrajnie niskiej podaży kalorii, nasz organizm zaczyna spalać tkankę tłuszczową. Dieta działa więc oczyszczająco i odchudzająco. Co więcej, część stosujących ją osób zauważyła również wyraźną poprawę stanu skóry, włosów i paznokci. Deklarują również, że mają więcej energii.

Należy również podkreślić, że turnusy odchudzające organizowane przez hotel Mazowsze MEDI-SPA to szansa na wypoczynek i regenerację. Obiekt umiejscowiony jest w samym sercu gór, które możemy podziwiać z okien. Okoliczne zielone tereny zachęcają do długich spacerów, co sprzyja pełnej regeneracji: zarówno fizycznej, jak i psychicznej.