Sałatka ziemniaczana ze śledziami i koperkiem

28 lutego 2022, dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Śledzie znane są przede wszystkim ze swoich walorów smakowych, ale podobnie jak inne ryby, są źródłem kwasów omega-3, dobrze przyswajalnych witamin z grupy B, D, A, jodu, wapnia i żelaza. Nie ma więc powodu, aby ograniczać ich spożycie do okazjonalnego. Dziś śledzie kojarzą się już nie tylko ze świętami i dodatkiem do mocnych alkoholi, jak to kiedyś bywało. Można przyrządzać je na rozmaite sposoby. Jednym ze smaczniejszych jest sałatka ziemniaczana ze śledziami z sosem koperkowo-śmietanowym.

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 4 filety śledziowe wiejskie,
  • cebulka z zalewy,
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%,
  • 5 łyżek kukurydzy,
  • opcjonalnie pieprz,
  • pęczek świeżego koperku.

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Po ostudzeniu obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Filety śledziowe (koniecznie wiejskie) pokroić na kawałki. Wrzucić do miski z ziemniakami. Dodać odsączoną z zalewy olejowo-octowej cebulkę i kukurydzę konserwową. Pęczek koperku posiekać i dodać do pozostałych składników razem z dwiema łyżkami majonezu i trzema łyżkami śmietany. Można doprawić pieprzem. Całość bardzo delikatnie wymieszać.

„Po jakiemu” najbardziej lubicie śledzie? Po kaszubsku, cygańsku, w śmietanie, sosie musztardowym?

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz