Indyk w sosie z owocu granatu

31 stycznia 2022,
dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Owoce granatu już w starożytności miały symboliczne znaczenie. Wspomina o nich Biblia, obecne były również w kulturze Greków i Egipcjan oznaczając szczęście, dobrobyt, ambicję i płodność. Łacińska nazwa granatu oznacza „jabłko kartagińskie”. Dzisiaj, gdy i u nas ten owoc, pochodzący pierwotnie z Azji, jest łatwo dostępny, mistyczne znaczenie odchodzi na dalszy plan, a na pierwszy wysuwają się walory smakowe i zdrowotne. Granat korzystnie wpływa na układ krwionośny, a zawartość polifenoli wspomaga profilaktykę antynowotworową. Jest też uznawany za silny afrodyzjak, dlatego dzisiaj przedstawiamy danie w sam raz na romantyczną kolację ;) 

indyk z granatem

 

 Składniki:

– 200 g filetu z indyka,
– 1/2 owocu granatu,
– 1/2 dużej cebuli,
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka cukru brązowego,
– 50 ml octu balsamicznego lub winnego,
– przyprawa do złocistego kurczaka,
– 1 papryczka chili,
– 1/2  łyżeczki kolendry,
– 1 łyżka masła.

 

Przygotowanie:

Mięso umyć i pokroić na nieduże kawałki pod skosem. Do miseczki wlać łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę przyprawy do złocistego kurczaka (gotowa mieszanka zawiera sól, czosnek, bazylię, białą gorczycę, cukier, imbir, tymianek, natkę pietruszki, kwasek cytrynowy, rozmaryn). Zmieszać i obtoczyć w tej zalewie kawałki indyka. Następnie obsmażyć je lekko na patelni z obu stron i zdjąć. Na tej samej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę (biała lub szalotka) i drobno pokrojoną papryczkę chili (może być świeża lub marynowana) dodając suszoną kolendrę (jeśli dysponujemy świeżą to dodajemy ją dopiero gdy potrawa jest gotowa). Gdy cebula się zeszkli należy dodać łyżkę cukru brązowego i pestki z połowy granatu. Aby łatwiej je było oddzielić, można zgnieść owoc turlając go po blacie. Po kilku minutach dodajemy ocet i smażymy aż odparuje. Ja używam octu winnego o aromacie orzechów włoskich. Po odparowaniu octu (około 5 minut) dodajemy łyżkę masła i mięso, dokładnie mieszamy i podsmażamy aż mięso będzie gotowe.

Jakich egzotycznych dodatków używacie najchętniej w swoich potrawach?



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.