Kremowa zupa z zielonego groszku
Artykuł zewnętrzny
Krem z groszku to zupa wyjątkowa. Bardzo delikatna, wytworna, zachwycająca połączeniem smaków i niezwykle lekka. Dopieści najbardziej wymagające podniebienia. Do tego jest szybka w przygotowaniu, więc może być asem w rękawie, gdy na obiad niespodziewanie pojawią się ważni goście. Wspaniale wkomponuje się w menu podczas diety odchudzającej. Ulokuje się w jadłospisie amatorów zup na bazie mięsnej, jak i wegan oraz wegetarian. Koniecznie trzeba jej spróbować!
Składniki:
– puszka zielonego groszku,
– 150 g pora,
– 50 g selera,
– 1 mała cebula,
– łyżka soku z cytryny,
– 2 szkl. bulionu,
– 1 szkl. wody.
Przygotowanie:
Sporządzić bulion warzywny lub warzywno-mięsny ze świeżych produktów lub z kostki. Por (najlepiej wykorzystać zieloną część), seler i cebulę pokroić na kawałki i podgotować w bulionie. Gdy seler zacznie mięknąć, dorzucić opłukany groszek (można zostawić trochę do dekoracji). Dolać szklankę wody i zagotować. Zblendować aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodać łyżkę soku z cytryny, zmieszać. Można podawać na przykład z grzankami i śmietaną, choć zupa wspaniale smakuje i bez dodatków.
Czy Wy również jesteście fankami kremowych zup?