Egzotyczny konglomerat

4 sierpnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki:
1 świeże mango, pokrojone
1 opakowanie mieszanych sałat
miąższ z kokosa, pokrojony
1/4 filiżanki orzechów makadamia (prażone i solone)
2 duże piersi z kurczaka
2 łyżeczki oleju roślinnego
1/4 filiżanki wody
1/4 filiżanki miodu
1/4 filiżanki octu
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka świeżego imbiru
1 ząbek czosnku mielonego
1/2 łyżeczki suszonej papryki
1/4 łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
W blenderze wymieszać wodę, miód, ocet, cukier, imbir i czosnek. Dodać olej i ponownie wymieszać. Dodać pieprz, paprykę i sól. Wymieszać łyżką. Podzielić na dwie części. Jedną przelać do woreczka i włożyć kurczaka. Marynować min. 2 godziny w lodówce. Drugą część marynaty też schłodzić. Rozgrzać grill, mięso wyjąć, ułożyć na ruszcie i grillować około 7-8 min. na jednej stronie. Zdjąć z grilla, pokroić na plastry. Ułożyć sałaty, mango, kokosa, orzechy i mięso. Polać odłożoną marynatą.