Kukurydziane panoptikum
Artykuł zewnętrzny
Kukurydziane panoptikum
Składniki:
4 kolby słodkiej żółtej kukurydzy
1 opakowanie rukoli
1/2 małej czerwonej cebuli
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła, roztopionego
sok z 1 limonki
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki soli koszernej
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka parmezanu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kukurydzę lekko obgotować (ok. 15 min.) w osolonej wodzie. Wyjąć, osuszyć i grillować na ruszcie, obracając przez ok. 10 min. Ostudzić. Do miski wrzucić cebulę, dodać ocet winny, sok z limonki, czosnek, chili, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać, powoli dodać oliwę i roztopione masło. Dodać ziarna kukurydzy i rukolę. Wymieszać wszystko przez podrzucanie. Dodać parmezan i dosmakować. Podawać na ciepło lub na zimno.