Sałata z owocami i ślimaczkami szynkowymi
ślicznie wygląda i pysznie smakuje, polecam :-)
składniki:
kilka/kilkanaście liści dowolnej sałaty,
4-6 plasterków szynki konserwowej,
50 g serka topionego, śmietankowego,
1-2 garści borówki amerykańskiej,
kilkanaście jasnych winogron,
kilka gałązek świeżego koperku,
sos: 4-5 łyżek oliwy+1 łyżka octu winnego albo soku z cytryny+przyprawy
sposób przygotowania: Sałatę i owoce opłukać i osączyć. Oliwę zmieszać z octem (sokiem cytrynowym), doprawić szczyptą soli, cukru i pieprzu, wymieszać. Plasterki szynki posmarować serkiem, zwinąć w ruloniki i pokroić na ok.1-2 cm kawałki. Sałatę ułożyć na talerzach, posypać borówkami, listkami koperku, pokrojonymi na ćwiartki winogronami. Na wierzchu ułożyć ślimaczki szynkowo-serowe. Całość lekko skropić sosem. Podawać jako samodzielną przekąskę na lunch albo kolację.