Letnia surówka z cukinią
Artykuł zewnętrzny
Letnia, lekka sałatka z sezonowych warzyw
Składniki:
- 1 młoda, szczupła cukinia,
- 2-3 dojrzałe pomidory,
- 4-5 liści sałaty lodowej,
- 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku,
- sos: 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- kawałek pomidora
- przyprawy: sól, papryka mielona ostra, „pomidory suszone z czosnkiem i bazylią”
Sposób przygotowania: Warzywa umyć, osączyć. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ósemki. Cukinię zetrzeć na szatkownicy na cieniutkie plasterki. Sałatę porwać na małe kawałki. 1-2 ósemki pomidora zmiksować, dodać jogurt, doprawić solą, papryką mieloną ostrą i przyprawą „suszone pomidory z czosnkiem i bazylią”, wymieszać. Na talerzykach ułożyć koliście plasterki cukinii i cząstki pomidorów. Na środek położyć kawałeczki sałaty. Polać sosem tylko środek (potem każdy sobie wymiesza) i posypać szczypiorkiem.