Zadbaj o odporność jesienią i zimą! Które produkty dadzą Ci największe wsparcie?
Okres jesienno-zimowy to czas wyjątkowo wymagający dla organizmu – chociażby z racji jego obniżonej odporności. Niekorzystne czynniki atmosferyczne, krążące wirusy, duże wahania temperatur – to wszystko sprawia, że o przeziębienie czy grypę nietrudno. Sprawdź, które z produktów dadzą Ci największe wsparcie w tym sezonie. Pamiętaj o tym, aby wzmocnić ciało po antybiotykoterapii i zwrócić się w stronę naturalnych produktów.
Kiszonki i kefiry
Kiszona kapusta i ogórki stanowią cenne źródło probiotyków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. To właśnie w brzuchu kryje się centrum odporności, dlatego tak ważne jest dostarczanie jelitom wartościowych składników. Z tego samego powodu warto sięgać po naturalne kefiry, dzięki którym system immunologiczny zdecydowanie lepiej poradzi sobie z wszelkimi wyzwaniami.
Cytrusy
W okresie jesienno-zimowym warto wzbogacić codzienną dietę o cytrusy – pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, a do herbaty dodawać cytrynę. Są one doskonałym źródłem witaminy C, ale również antyoksydantów. Należy mieć jednak na uwadze, aby unikać spożywania skórek, gdyż te nawet po umyciu zawierają duże ilości fungicydów.
Czosnek i cebula – sprzymierzeńcy zdrowia
Stare, dobre i sprawdzone sposoby na zwiększenie odporności w okresie przeziębień i grypy znajdują zastosowanie także i dziś. Warto do codziennych posiłków przemycić odrobinę surowej cebuli, ale też czosnku. Ten ostatni zawiera mnóstwo flawonoidów, aminokwasów, związków śluzowych, ale także potas, magnez, wapń oraz witaminy A, C, B1, B2 i PP.
Regularna aktywność fizyczna
Wbrew niektórym opiniom, spacery w mroźną pogodę wcale nie przyczyniają się do zachorowania – pod warunkiem, że zadbasz o odpowiedni strój. Regularne wyjścia z domu hartują organizm i zwiększają jego odporność. Zmarźluchy mogą pokusić się o formy ruchu uprawiane w domowym zaciszu lub na ciepłej sali klubu fitness czy siłowni. Dzięki sportowi poprawia się poziom dotlenienia organizmu, zmniejsza ciśnienie krwi oraz poprawia objętość serca i pojemność płuc.
Duża zawartość warzyw w diecie
W okresie jesienno-zimowym bardzo łatwo popaść w znużenie i apatię – zwłaszcza że pogoda za oknem i uciążliwy brak słońca robią swoje. Stąd też warto zadbać o to, aby codzienne posiłki zawierały duże ilości warzyw sezonowych, zwłaszcza buraków, selera, cebuli, czosnku, kapusty białej i czerwonej, pora czy brukselki. Są one bogatym źródłem witamin i minerałów, a także antyoksydantów, opóźniających procesy starzeniowe.