Kapustka kiszona buraczkowo:

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo smaczna i wyjątkowo efektowna kolorystycznie.

Czas : 30 minut + tydzień

Składniki :

  • biała kapusta posiekana w cienkie paseczki ( objętościowo po pokrojeniu tak ok 3 litrowy garnek pełny- przed ugniataniem )
  • 1 duża marchewka utarta na tarce jarzynowej ( grube oczka )
  • 2 obrane pokrojone w plastry czerwone buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 płaskie łyżki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki  nasion kminku

Kapustę wsypać do wyparzonej miski. Dodać marchew, sól, cukier, kminek. Wymieszać i zacząć ugniatać . Moja Babcia zawsze tłumaczyła , że kapustę trzeba ,, wyprać „- bo przy ugniataniu kapusty wykonuje się takie ruchy jak by się coś prało w rękach. Złapać 2 garści kapusty w dłonie i potrzeć je o siebie. Robimy to tak długo aż cała kapusta zmięknie. Przełożyć do kamionki ( lub szklanej beczułki ) – wkładając między kapustę plastry buraków i przekrojone na kawałki ząbki czosnku. Ułożyć na wierzchu odwrócony dnem do góry wyparzony talerzyk ( trochę mniejszy średnicą od kamionki ) .A na talerzyk postawić obciążnik ( ja używam albo mniejszą kamionkę napełnioną wodą albo litrowy słoik napełniony wodą . Zostawić w kuchni na tydzień ( jak jest chłodno to trochę dłużej .W lecie okrywam całość gazą i zawiązuję na dole nicią żeby meszki nie wlatywały.

Jak spróbujemy i kapusta jest już dość ukiszona to przekładamy do słoików , dociskamy , na wierzchu położyć kawałek woreczka foliowego i docisnąć go tak by sok z kapusty go zakrył ( zapobiega to utlenianiu się kapusty na wierzchu i czernieniu jej ). Słoiki zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Z tej porcji wychodzą 2 litrowe słoiki ( takie ubite ). Robię na 2 miesiące dwie lub 3 takie porcje – zależy co mam w planie gotować .Po półtora miesiąca zaczynam kisić następną kapustę . Zawsze mam świeżo ukiszoną , a główki kapusty można teraz dostać przez cały rok .

A teraz trochę wyjaśnienia co do cukru. Takich proporcji nauczyła mnie moja Babcia .Kapusta którą robi się na bieżąco i która nie stoi miesiącami nie potrzebuje tyle soli co zwykła , a cukier powoduje , ze szybciej kiśnie i jest doskonała w smaku. Nawet nie trzeba jej potem doprawiać – starczy skropić olejem i juz surówka gotowa. Polecam – jest pyszna.

Kapusta z buraczkiem nabiera pięknego różowego koloru i jest bardzo smaczna.

Jak chcemy mieć taką kapustkę szybko to można trochę ,, oszukać ” .Wtedy w już ukiszoną kapustę  ( tyle ile nam trzeba ) wkładamy pokrojone buraczki i czosnek i zostawiamy tak na noc w lodówce. Potem wyjmujemy buraczki a kapustę doprawiamy oliwą .

file1280820021



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...