Szynka pieczona w glazurze w sosie jabłkowym

25 grudnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1,6 kg surowej lub peklowanej szynki

sól, pieprz, tymianek

3 ząbki czosnku

3 łyżki musztardy sarepskiej

2 łyżki miodu

łyżka oleju

 

sos jabłkowy:

2 kg winnych jabłek

sok z cytryny

500 ml białego wina

2 łyżki miodu

 

Szynkę nacieramy solą i pieprzem i obwiązujemy sznurkiem, układamy w naczyniu do pieczenia i do lodówki na 2 godziny. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z musztardą, miodem, olejem, solą i pieprzem. Smarujemy szynkę i marynujemy godzinę. Wkładamy do gorącego piekarnika na 220 stopni, pieczemy 30 minut do zrumienienia. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny, aż będzie miękka, obracamy ją w międzyczasie kilka razy, polewając wytworzonym sosem.

 

Sos: jabłka obieramy i kroimy na cząstki, czyścimy z nasion, wkładamy do garnuszka, podlewa my winem, dodajemy miód, dusimy na małym ogniu około 30 minut, sos przecieramy przez sito, podajemy z szynką.