Mozzarella to ser pochodzący z Włoch. Oprócz tej w mini kuleczkach czy większej zatopionej w serwatce, możemy nabyć także tę potartą, w dużych blokach bądź wędzoną. Pomimo, iż swą sławę zyskała na początku jako składnik pizzy, dzięki wyjątkowym walorom smakowym pasuje do naprawdę wielu dań.
Mozzarella jest delikatna w smaku, kremowa. Po podgrzaniu lekko ciągnąca. Jej smak może różnić się w zależności od użytego do jej produkcji mleka. U nas najpopularniejszy jest ser w tłustego mleka krowiego. Dzięki temu ser stał się lepiej dostępny, bo produkowany na większą skalę. Koneserzy mogą sięgnąć po mozzarelle z mleka owczego, koziego czy bawolego.
Mozzarella doskonale smakuje serwowana na zimno i na ciepło. Oprócz wcześniej wspomnianej pizzy, mozzarella zasłynęła jako składnik sałaki Caprese. Ze względu na smak doskonale pasuje także do innych sałatek, gdyż doskonale komponuje się z różnymi warzywami. Dziś skupię się jednak na mozzarelli w postaci kulek, gdyż poza smakiem wygląda w potrawach niezwykle efektownie. Białe kulki pięknie wkomponują się w szaszłyki, czy też koreczki.
Nie sposób wspomnieć także o innych walorach mozzarelli. To idealna przekąska dla wielbicieli nabiału. Znajduje się w niej cały zestaw witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To przede wszystkim skarbnica wapnia tak potrzebnego do wzmocnienia zębów oraz kości.
Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i rukolą
Uwielbiam kuleczki mozzarelli dlatego nieco zmodyfikowałam tradycyjną sałatkę Caprese i chociaż nadal są w niej pomidory i mozzarella to w nieco innej postaci. Nie przesadziłam tu z dodatkami, aby móc cieszyć się naturalnym smakiem użytych składników.
Składniki
*pół kilo pomidorków koktajlowych
*opakowanie mozzarelli w kulkach
*garść świeżej rukoli
*odrobina zielonego pesto
*olej balsamiczny bądź oliwa z oliwek
*sól, grubo mielony pieprz
Zarówno pomidorki jak i mozzarellę pozostawiamy w całości układamy na płytkim talerzu na przemian. Posypujemy solą i pieprzem. Łyżkę pesto mieszamy z około jedną łyżką oliwy z oliwek i polewamy pomidory i mozzarelle. Na wierzchu układamy listki rukoli.
Sałatka z czarnymi oliwkami
Mozzarella to idealny dodatek do sałatek. Nie muszą być wyszukane, żeby genialnie smakować i stanowić źródło cennych witamin i minerałów.
Składniki
*opakowanie mozzarelli w kulkach
*2-3 średnie pomidory obrane ze skóry
*pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
*1 nieduża czerwona cebula
*1 dojrzałe awokao
*gałązka świeżej bazylii
Sos : 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz,
Pomidory kroimy w cząstki, cebulę w w pióra. Awokado obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż ,a potem w mniejsze części. Oliwki i mozzarellę wyjmujemy z zalewy i dodajemy do reszty. Z oliwy, octu i przypraw robimy dressing i polewamy sałatkę. Całość dekorujemy świeżą bazylią.
Sałatka z prażonymi orzeszkami pinii
Dla przełamania smaków i różnych konsystencji proponuję sałatkę z chrupiącymi, prażonymi orzeszkami pinii.
Składniki
*4o deko pomidorków koktajlowych
*opakowanie mozzarelli mini
*kilka świeżych bądź mrożonych brukselek
*orzeszki pinii
*kilka gałązek roszponki
*sól, pieprz
*30 ml octu balsamicznego
*50 ml oliwy z oliwek
*2 łyżeczki miodu
Brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odlewamy i pozostawiamy do wystygnięcia. W rondelku zagotować miód i ocet, a po wystudzeniu dodać oliwę. Orzeszki pinii zrumienić na suchej patelni i dodać do sosu, wymieszać. Pomidorki, brukselkę i mozzarellę wymieszać wraz sosem i orzeszkami. Dodać kilka gałązek rukoli bądź roszponki.
Zdrowa przekąska – szaszłyki
Kulki mozzarelli nadają się wyśmienicie na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Warzywne, chrupiące szaszłyki będą znakomitym czekadełkiem przed popisowym daniem głównym. Kolorowe i smakowite zaostrzą apetyt.
Składniki :
*duża, jędrna czerwona papryka
*żółte pomidorki koktajlowe
*zielone oliwki
*świeża bazylia
*mozzarella w kulkach
*kilka rzodkiewek
Paprykę kroimy w nieduże kawałki. Rzodkiewkę natomiast w grube plastry. Na przemian nadziewamy warzywa, mozzarelle i listki świeżej bazylii na patyczki.
zobacz również:
Żółte sery – które są najzdrowsze, przepisy na bazie żółtego sera
Dania z białego sera – przepisy
Dieta odmładzająca Gayelorda Hausera – jadłospis i plan
Bardzo prosta przekąska – zestawienie smaku sera camembert z słodkawym smakiem granatu
,