Dania z białego sera – przepisy

25 lipca 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Biały ser, to jeden z tańszych i lubianych produktów dostępnych w sklepach. Twarogowy ser biały zarówno chudy jak i tłusty jest źródłem wartościowego białka, aminokwasów oraz wapnia. Na rodzinne śniadanie, lunch czy podwieczorek możemy wyczarować z kawałka białego sera mnóstwo zwykłych i niezwykłych przysmaków. Wśród przepisów na potrawy z sera białego znajdziecie dziesiątki sprawdzonych pomysłów na twarogowe kompozycje na słodko, słono i pikantnie, doskonałe jako dodatek do pieczywa, naleśników czy racuszków. Dania z twarogiem to nie tylko twarożkowe pasty, racuszki, naleśniki czy ruskie pierogi, lecz także gorące kluski, zapiekanki, oponki oraz twarogowe tarty. A polskie białe sery są ponoć najlepsze na świecie!

Makaron z białym serem

Składniki:
– 250 g makaronu (spaghetti lub tagliatelle, albo pappardelle; ugotowany al dente)
– 200 g twarogu, pokruszony
– 1 cebula średnia, drobno pokrojona
– 2 łyżki pokrojonej wędzonki (kiełbasy, szynki, boczku)
– 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę zeszklić na maśle lub oliwie. Wędzonkę podsmażyć. Dodać twaróg i doprawić solą i pieprzem. Delikatnie podsmażyć, aż ser lekko zmięknie. Dodać ugotowany, odcedzony makaron, szybko wymieszać i przełożyć całość na talerze. Opcjonalnie do gorącego makaronu dodać kapary lub zielony groszek.

 

Makaron z białym serem i truskawkami

Składniki:
– 300 g makaronu
– 275 g twarogu półtłustego
– 500 g truskawek

Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Truskawki umyć i odszypułkować. 400 g zmiksować blenderem na mus, a pozostałe 100 g pokroić na mniejsze kawałki. Ugotowany makaron odcedzić, dodać pokruszony twaróg i wymieszać. Podawać z truskawkowym musem i kawałkami owoców. Opcjonalnie dosłodzić cukrem.

Makaron nadziewany białym serem

Składniki:
– sos uniwersalny pomidorowy
– 200 g makaronu (np. cannelloni)
– pęczek zielonej pietruszki
– 200 g kremowego twarożku
– 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
– 2 łyżki posiekanej bazylii
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Odsączyć i przelać zimną wodą. Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Twarożek wymieszać z posiekaną natką pietruszki i doprawić do smaku. Ugotowany makaron nadziać twarożkiem. Sos uniwersalny pomidorowy wymieszać z ziołami i przelać do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć makaron. Zapiekać 10-15 min.

Naleśniki z serem na słodko

Ciasto na naleśniki:
– 1,5 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody
– 2 jaja
– 1 szczypta soli
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju
Farsz z sera
– 500g twarogu półtłustego
– 4 łyżki cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 żółtko
– 3 łyżki śmietany
– 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie wymieszać. Naleśniki smażyć bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni. Smażąc obracać, aby przyrumieniły się równomiernie po obu stronach. Twaróg zmielić, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Farsz nakładać na usmażone naleśniki, zwijać i podawać. Można też nałożyć farsz na naleśnik, złożyć go i jeszcze podsmażyć aby farsz się rozgrzał.

Naleśniki z białym serem i szpinakiem

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
– 1,5 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody
– 2 jaja
– 1 szczypta soli
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju

Farsz z sera:
– pęczek świeżego lub opakowanie mrożonego szpinaku
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 500 g tłustego białego sera
– olej
– sól, pieprz, gałka muszkatołow
– bazylia do dekoracji

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie wymieszać. Naleśniki smażyć bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni. Smażąc obracać, aby przyrumieniły się równomiernie po obu stronach. Szpinak ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, osączyć. Obrany czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać osączony szpinak. Smażyć chwilę razem, mieszając. Doprawić solą oraz gałką muszkatołową do smaku. Posiekać obraną cebulę. Przesmażyć ją na łyżce oleju. Połączyć z rozdrobnionym serem. Dodać szpinak z czosnkiem. Powstałą masę starannie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Naleśniki napełnić farszem serowo-szpinakowym, zrolować. Odgrzewać 20 min. w temp. 180 st. C. Udekorować listkami bazylii.

Knedle z białym serem i wiśniami

Składniki ciasto:
– 1 kg ugotowanych ziemniaków
– 1 szklanka mąki pszennej
– 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
Składniki nadzienie:
– 500 g twarogu
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 4-5 łyżek drobnego cukru
– 1 żółtko
– wiśnie
– sól
– roztopione masło do polania
– starta gorzka czekolada

Przygotowanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Do miseczki wrzucić twaróg. Dodać cukier waniliowy, cukier drobny oraz żółtko. Wszystko dokładnie połączyć rozgniatając twaróg widelcem. Wiśnie posiekać. Wrzucić do serka i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na części. Na dłoni formować niewielki placuszek na środku układać farsz i zawijać w kluseczkę. Gotować w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polać masłem i posypać startą gorzką czekoladą.

Pierogi ruskie

Składniki:
Ciasto:
– 500 g mąki pszennej
– 1 łyżka oleju np. słonecznikowego
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 250 ml wody
Farsz:
– 500 g ziemniaków
– 350 g tłustego lub półtłustego twarogu
– 1 jajko
– 3 łyżki oleju np. słonecznikowego
– 2 cebule
– sól morska
– pieprz czarny mielony
– pieprz ziołowy
Na okrasę:
– 3 łyżki oleju np. słonecznikowego
– 1 cebula

Przygotowanie:
Obrać i ugotować ziemniaki w delikatnie osolonej wodzie aż do miękkości. Odcedzić i potłuc je dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić w maszynce i odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać do miski i dodać sól oraz olej. Delikatnie wymieszać wszystko łyżką, a następnie stopniowo dolewać przegotowaną wodę i zagniatać gładkie i elastyczne ciasto. Uformowane w ten sposób ciasto przykryć ręcznikiem na czas przygotowania farszu. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć drobno posiekaną cebulę na złoty kolor. Dodać ją do ziemniaków razem z rozgniecionym twarogiem oraz jajkiem i doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na kilka części i kolejno rozwałkowywać na cienkie placki. Wycinać szklanką kółka i rozciągać je delikatnie w palcach. Na środek nakładać pożądaną ilość farszu, formować pierożki. Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i przesmażyć na niej cebulkę na złoty kolor. Okrasić nią pierogi bezpośrednio na talerzu.

 

Pierogi z białym serem na słodko

Składniki:
Ciasto:
– 500 g mąki pszennej
– 1 łyżka oleju np. słonecznikowego
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 250 ml wody
Farsz:
– 600 twarogu
– 2 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem
– 5 łyżek stołowych cukru
– 2 żółtka
Na polewę:
– osłodzona śmietana lub roztopione masło i cukier + owoce sezonowe

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski i dodać sól oraz olej. Delikatnie wymieszać wszystko łyżką, a następnie stopniowo dolewać przegotowaną wodę i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Uformowane ciasto przykryć ręcznikiem na czas przygotowania farszu. Twaróg przepuścić przez praskę lub porządnie rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki na twarogowy farsz: 2 żółtka, 5 łyżek cukru i 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i dokładnie wszystko wymieszać. Podzielić ciasto na kilka części i kolejno rozwałkowywać na cienkie placki. Wycinać szklanką kółka, rozciągając je delikatnie w palcach. Na środek nakładać pożądaną ilość twarogowego farszu, formować pierogi. Wrzucać kolejno do garnka z wrzącą i osoloną wodą, gotować do miękkości. Wyjęte na talerz pierogi można polać delikatnie osłodzoną śmietaną lub roztopionym i posypanym cukrem masłem i dodać ulubione owoce.

Pierogi z serem i jagodami

Składniki:
– 150 g jagód
– 250 g sera białego chudego
– 1 i 1/2 łyżki cukru
Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju
– szczypta soli
– 250 ml gorącej wody
Sos:
– 150 ml śmietanki 30%
– 1/2 laski wanilii
– 2 żółtka
– 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Jagody opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Ser biały utrzeć z cukrem i opłukanymi jagodami. Mąkę z solą przesiać na stolnicę. Powoli wymieszać ją z gorącą wodą. Po chwili dodać olej i jajko. Wyrobić gładkie ciasto, następnie przykryć je i odstawić na 15 min. Rozwałkować cienko ciasto na stolnicy. Szklanką wycinać kółka, na każde nakładać jagodowy farsz i formować pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Do garnuszka wlać 100 ml śmietanki, pozostałe 50 ml dokładnie wymieszać z żółtkami. Do śmietanki w rondelku dodać cukier i ziarenka z połówki laski wanilii. Porządnie zagotować i przelać do metalowej miski. Miskę z zagotowaną śmietanką ustawić w gorącej kąpieli wodnej . Powoli mieszając całość rózgą, dolać śmietankę wymieszaną z żółtkami. Ogrzewać, delikatnie mieszając, aż żółtka lekko zagęszczą sos. Ciepłym sosem polać pierogi.

Cepeliny z białym serem i kaszą gryczaną

Składniki:
– 1 ziemniak surowy
– 2 ugotowane ziemniaki
– 1 jajko
– 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
– 2 cebule
– 200 g sera twarogowego
– 2 ząbki czosnku
– szczypta majeranku
– 2 łyżki oleju
– 1,5 szklanki wody
– 3 łyżki mąki

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki rozgnieść i wymieszać z jajkiem i mąką. Surowego ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do ciasta ziemniaczanego. Odstawić na 10 min. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. W misce połączyć zmielony ser twarogowy z ugotowaną kaszą, czosnkiem, majerankiem i cebulką. Formować z ciasta duże cepeliny i nadziewać je farszem. Gotować na niewielkim ogniu około 5 min. po wypłynięciu. Można podawać gotowane lub smażone, polane np. przesmażoną cebulką i boczkiem.

Pyzy z twarożkiem i truskawkami

Składniki:
– 250 g białego półtłustego sera (podwójnie mielonego)
– 1 jajko
– szczypta soli
– 3/4 szklanki mąki
– 2 łyżki roztopionego masła
– 12 dużych niezbyt miękkich truskawek
– brązowy cukier do posypania
– jogurt do polania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Do mielonego sera dodać jajko, sól i roztopione masło. Zagnieść, jednocześnie stopniowo dosypując mąki. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Schłodzone ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdej porcji zrobić kulkę, którą potem należy rozgnieść. Na rozgniecionym placuszku układać truskawkę i owijać szczelnie ciastem. Pyzy wrzucać do osolonej wrzącej wody. Gotować na średnim ogniu. Podawać polane topionym masłem i posypane cukrem z odrobiną cynamonu bądź polane jogurtem.

Placki twarożkowe

Składniki:
– 300 g białego sera
– 1 szklanka mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 jajka
– 3 łyżki cukru, w tym 1 łyżka cukru waniliowego
– garść rodzynek
– masło do smażenia

Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z twarogiem, mąką, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i jajkami. Dodać ubite białka i bardzo powoli i delikatnie wymieszać. Dorzucić rodzynki i lekko wymieszać. Odstawić na 15 min. Na patelni rozpuścić masło, nakładać porcje ciasta po ok. 1-1,5 łyżki. Smażyć na złoto ok. 2 min. z każdej strony. Odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar tłuszczu. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem, ze świeżymi owocami, polane syropem klonowym czy z dodatkiem domowej konfitury.

Placki ziemniaczane z twarożkiem

Składniki:
– 1,5 kg młodych ziemniaków
– 1 średnia cebula
– 1 jajko
– 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
– 1,5 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– smalec do smażenia
Twarożek:
– 150 g sera białego
– 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego
– pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odstawić na 5 min., aby oddzielił się płyn, który częściowo delikatnie zlać (bez odciskania). Do ziemniaków dodać drobno pokrojoną cebulę, jajko, mąkę, pieprz i sól, wymieszać. Placki smażyć z obu stron tak, aby były przyrumienione i chrupiące. Przed każdym nałożeniem na patelnię placków masę wymieszać, aby była jednolita konsystencja. Składniki na twarożek dobrze wymieszać widelcem i podawać do jeszcze ciepłych placków.

Racuchy z białego sera z owocami

Składniki:
– 250 g twarogu
– 1 jajko
– 1 łyżeczka miodu
– 50 ml mleka
– szczypta sody oczyszczonej
– ¼ szklanki mąki żytniej
– aromat waniliowy

Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki, tj. jajko, miód, mleko, sodę oczyszczoną, mąkę żytnią i kroplę aromatu waniliowego. Wszystko wymieszać. Smażyć placuszki na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, aż się zarumienią. Podawać z jogurtem lub świeżymi owocami.

Kluski leniwe z twarogiem

Składniki:
– 1 jajko
– 1 opakowanie twarożku
– 3 łyżki mąki
– masło
– 1 cebulka

Przygotowanie:
Twarożek przełożyć do miseczki. Wbić do niego jajko i dosypać mąkę, bardzo dokładnie wymieszać, aby nie zostały żadne grudki. W garnku zagotować wodę. Nabierać ciasto na łyżkę i wkładać na wrzątek. Gotować pod przykryciem. Na maśle podsmażyć cebulkę i polać kluski.

Tarta z fasolką szparagową i białym serem

Składniki:
– 450 g fasolki szparagowej żółtej
– 200 g kiełbasy
– 100 g sera białego
– 1 szklanka śmietany
– 1 jajko
– 10 zielonych oliwek
– przyprawa uniwersalna
– pieprz ziołowy
Ciasto:
– 1 szklanka mąki
– 1 jajko
– 1 łyżka śmietany
– 80 g margaryny
– szczypta soli

Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 min. do lodówki. Schłodzone rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 min. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odsączyć na sicie. Kiełbaskę i oliwki pokroić w plasterki, ser w kostkę. Śmietanę połączyć z jajkiem, przyprawić. Na podpieczone ciasto wyłożyć fasolkę, zalać śmietaną, ułożyć kiełbaskę, ser i oliwki. Całość zapiec w piekarniku 40 min.