Dieta odmładzająca Gayelorda Hausera – jadłospis i plan
Dieta odmładzająca Gayelorda Hausera, jest oparta głównie na sokach owocowo-warzywnych. Pozwala ona oczyścić, zregenerować i odtruć nasz organizm. Jest również przydatna jeżeli mamy problem z nadmiernymi kilogramami gdyż pomaga nam schudnąć.
Produkty, które można spożywać w czasie diety, podzielone zostały na 6 grup:
Grupa I. Świeże soki owocowe (wyciskane).
Grupa II. Świeże soki warzywne takie jak: (marchwiowy, selerowy, pomidorowy, z kiszonej kapusty).
Grupa III. Gorące napoje: (rosół z samych jarzyn, napar z mięty, kawa bez cukru, słaba herbata bez cukru, z cytryną).
Grupa IV. Napoje mleczne: jogurt, maślanka, kefir, mleko.
Grupa V. Świeże warzywa: marchew, pietruszka, szpinak, kiszona kapusta, papryka, brukselka, seler, cebula.
Grupa VI. Świeże owoce: pomarańcze, grejpfruty, jabłka, cytryny, wszystkie rodzaje jagód i borówek.
Plan diety:
DZIEŃ 1
Śniadanie. Szklanka soku pomidorowego, kromka chleba chrupkiego, dwa plasterki podsmażonej chudej szynki, szklanka chudego mleka z drożdżami, 1 tabletka witaminy C i jedna z solami mineralnymi.
II śniadanie. Szklanka soku z marchwi.
Obiad. Smażony plasterek rostbefu, zielona sałata bez oleju, szklanka jogurtu, dwie kromki chleba chrupkiego.
Podwieczorek. Szklanka soku jarzynowego z drożdżami piwnymi.
Kolacja. 2 jajka sadzone z duszonym szpinakiem, pieczone jabłko, herbata z cytryną.
Napój do poduszki. Gorące lub zimne chude mleko z drożdżami piwnymi.
DZIEŃ 2
Śniadanie. Szklanka soku pomidorowego, jajko na miękko, dwie cienkie kromki ciemnego pieczywa, szklanka chudego mleka z dodatkiem łyżki drożdży piwnych. Tabletka witaminy C i 1 tabletka zawierająca sole mineralne.
II śniadanie. Szklanka soku z selerów.
Obiad. Szklanka soku z marchwi, 125 g chudego twarożku zmieszanego z drobno posiekaną natką pietruszki i odrobiną jogurtu, kromka chleba chrupkiego, filiżanka kawy z mlekiem z dodatkiem drożdży piwnych.
Podwieczorek. Szklanka soku jarzynowego.
Kolacja. Plasterek smażonej wątróbki cielęcej, 100 g duszonego szpinaku (z mrożonek) lub połowa główki sałaty z sokiem cytrynowym.
Napój do poduszki. Szklanka chudego mleka gorącego lub zimnego z łyżką stołową drożdży piwnych.
DZIEŃ 3
Śniadanie. Szklanka soku pomarańczowego, dwie łyżki stołowe kiełków pszenicznych rozrobionych mlekiem i miodem. Tabletka witaminy C i 1 tabletka soli mineralnych.
II śniadanie. Szklanka soku z selerów.
Obiad. 200 g chudego gotowanego drobiu, połowa główki sałaty z cytryną, szklanka chudego jogurtu.
Podwieczorek. Szklanka soku pomidorowego.
Kolacja. Filiżanka rosołu na samych warzywach, 200 g gotowanej ryby, trzy duszone pomidory.
Napój do poduszki. Szklanka chudego mleka z drożdżami piwnymi.
DZIEŃ 4
Śniadanie. 1 pomarańcza, jajko smażone na chudym boczku, kromka chleba żytniego, filiżanka chudego mleka z drożdżami piwnymi, 1 pastylka witaminy C i 1 pastylka z solami mineralnymi.
II śniadanie. Szklanka soku z marchwi.
Obiad. Jajecznica z dwóch jaj, sałatka z pomidorów bez oleju, 1 kawałek chleba chrupkiego, herbata z cytryną lub kawa z mlekiem.
Podwieczorek. Szklanka soku jarzynowego.
Kolacja. Dosyć gruby plasterek smażonego steku, pół główki sałaty z cytryną, szklanka jogurtu z rozdrobnionymi truskawkami (z mrożonek).
Napój do poduszki. Gorące lub zimne mleko z drożdżami piwnymi.
DZIEŃ 5
Śniadanie. Szklanka soku pomarańczowego, jajko na miękko, dwa kawałki chleba chrupkiego, szklanka kawy z mlekiem z dodatkiem drożdży piwnych, 1 tabletka witaminy C i 1 soli mineralnych.
II śniadanie. Szklanka soku z marchwi.
Obiad. Szklanka soku pomidorowego, plasterek smażonej cielęcej wątróbki, cienka kromka razowego chleba, pieczone jabłko, filiżanka czarnej kawy.
Podwieczorek. Szklanka soku jarzynowego z drożdżami piwnymi.
Kolacja. 125 g tatara przyprawionego drobno usiekaną cebulką, żółtkiem i zieloną papryką, jedna grzanka, herbata z cytryną.
Napój do poduszki. Gorące lub zimne mleko z drożdżami piwnymi.
Śniadanie. 1 pomarańcza, trzy plasterki chudego smażonego boczku, dwa płatki chleba chrupkiego, szklanka mleka z drożdżami piwnymi. Jedna tabletka witaminy C i jedna z solami mineralnymi.
II śniadanie. Szklanka soku z selerów lub chudego jogurtu.
Obiad. 2 jajka na twardo, szklanka soku pomidorowego z 1 łyżką drożdży piwnych, filiżanka kawy z mlekiem.
Podwieczorek. Szklanka soku jarzynowego.
Kolacja. Filiżanka bulionu bez tłuszczu, jeden strąk papryki faszerowanej chudym mielonym mięsem, jedno pieczone jabłko, dwie łyżki chudego twarożku z drobno usiekanym szczypiorkiem, filiżanka herbaty z sokiem cytrynowym.
Napój do poduszki. Szklanka zimnego lub gorącego chudego mleka z drożdżami piwnymi.
DZIEŃ 7
Śniadanie. Pół grejpfruta, trzy łyżki płatków owsianych, rozmieszanych z mlekiem, z dodatkiem utartego jabłka i kilku posiekanych orzechów. Filiżanka gorącej kawy z mlekiem. 1 tabletka witaminy C i jedna z solami mineralnymi.
II śniadanie. Szklanka soku z selerów lub chudego jogurtu.
Obiad. Pół smażonego kurczęcia, jedna grzanka, sałata bez oleju, herbata z cytryną
Kolacja. Szklanka soku pomidorowego, 125 g chudej kiełbasy na gorąco, pół główki sałaty z cytryną.
Napój do poduszki. Szklanka zimnego lub gorącego mleka z drożdżami piwnymi.
DZIEŃ 8
Śniadanie. pół grejpfruta, jedno jajko sadzone, dwa sucharki, szklanka mleka lub kawy z mlekiem z dodatkiem jednej łyżki drożdży piwnych. Jedna pastylka witaminy C i jedna zawierająca sole mineralne.
II śniadanie. Szklanka chudego jogurtu lub soku z selerów.
Obiad. Jeden pomidor, omlet z dwóch jaj, szklanka jogurtu lub mleka z drożdżami piwnymi.
Podwieczorek. Szklanka soku jarzynowego.
Kolacja. Smażony stek, zielona fasolka duszona bez tłuszczu lub zielona sałata przyprawiona sokiem cytrynowym.
Napój do poduszki. Szklanka chudego zimnego lub gorącego mleka z drożdżami piwnymi.
DZIEŃ 9
Śniadanie. Szklanka soku pomidorowego, 5 dag szynki, cienka kromka chleba razowego, szklanka chudego mleka lub kawy z mlekiem z drożdżami piwnymi, 1 tabletka witaminy C i jedna soli mineralnych.
II śniadanie. Szklanka soku z selerów.
Obiad. Pomarańcza, sałatka z drobiu bez oliwy, zielona sałata, kromka razowego chleba, herbata z cytryną.
Podwieczorek. Szklanka soku jarzynowego.
Kolacja. Filiżanka chudego bulionu, 200 g gotowanej ryby, dwa duszone pomidory, szklanka mleka.
DZIEŃ 10
II śniadanie. Szklanka soku z selerów lub pomidorów.
Obiad. 125 g smażonego siekanego mięsa, kromka chleba żytniego, filiżanka sałatki owocowej, herbata z cytryną.
Podwieczorek. Szklanka soku jarzynowego z drożdżami.
Kolacja. Filiżanka chudego bulionu, kawałek chudego gotowanego mięsa wołowego, zielona sałata bez oleju, szklanka jogurtu z rozdrobnionymi truskawkami lub jagodami (z mrożonek).
Napój do poduszki. Gorące lub zimne mleko z drożdżami piwnymi.
Zobacz również: