Olej makowy – właściwości dla zdrowia i zastosowanie

19 czerwca 2022, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Olej makowy posiada mnóstwo ciekawych właściwości, takich jak leczenie odleżyn, ran czy owrzodzeń. Działa prozdrowotnie oraz pozytywnie wpływa na urodę. Regularne spożywanie oleju makowego poprawi stan Twoich włosów oraz wyeliminuje powstawanie zaskórników na twarzy. Zobacz jakie jeszcze sekrety posiada olej makowy.

Co nieco o oleju makowym

Jak można wywnioskować z nazwy olej ten pochodzi z nasion maku i należy do olejów schnących od 6 do 8 dni. Ziarna są zmielone a później ucierane z wodą, następnie dodaje się różne substancje lecznicze. W oleju makowym znajdziecie również kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy i linolenowy. Mak rośnie w Azji oraz wschodniej części Morza Śródziemnego. Makówki osiągają długość do 6 cm oraz szerokość do 4 cm. Do uzyskania oleju makowego potrzebne są 4 kilogramy nasion maku. Olej makowy jest wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale również i przemyśle do zapalania lamp, produkowania mydeł czy rozcieńczania farb.

Właściwości zdrowotne

Olej makowy zawiera mnóstwo witaminy E, B oraz ryboflawinę, niacynę, kwas pantotenowy, czy foliowy. Znajdziecie w nim również witaminę A, minerały, potas, cynk, żelazo, czy fosfor. To wszystko pozytywnie wpływa na nasz organizm, obniża ciśnienie krwi, reguluje tętno, usprawnia metabolizm, poprawia pracę nerek oraz serca. Z kolei kwas oleinowy oraz linolenowy ochronią Cię przed miażdżycą oraz zakrzepami w żyłach. Skutecznie też obniżą poziom cholesterolu w Twojej krwi. Olej makowy możecie również stosować zewnętrznie w postaci balsamu do ciała, dzięki czemu odpowiednio natłuścicie skórę i załagodzicie stany zapalne. Jest też idealną alternatywą do oliwy z oliwek dla dzieci. Olej makowy śmiało możecie również stosować jako środek na odparzenia, wypryski oraz odleżyny i rany. Idealnie poradzi sobie również z łuszczycą.

Sałatka owocowa z olejem makowym

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe oleju makowego
  • 1 łyżeczka balsamu z czarnej porzeczki
  • 1  łyżeczka maku
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 duże jabłko zielone
  • 230 gram truskawek
  • 1 limonka

Przygotowanie:

Jabłka oraz truskawki nie obieramy i kroimy w kostkę, po czym polewamy je 2 łyżkami oleju. Teraz zetrzyj skórkę limonki i wymieszaj wszystko z łyżeczką soku z limonki. Następnie skarmelizuj 2 łyżki cukru trzcinowego z octem balsamicznym oraz łyżką maku. Polej nią owoce i gotowe.

Dressing z olejem makowym

Składniki:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 2 i 1/ 2 łyżeczki maku
  • 1 i 1/2 łyżeczki startej cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka oleju makowego

Przygotowanie:

Zacznij od wymieszania wszystkich składników, ale olej wlewaj na samym końcu i powoli. Następnie przykryj i włóż do lodówki. Podawaj z owocami lub do dowolnej potrawy.

zobacz również:

 

Co to są owoce goji?

Aromatyzowane octy domowej roboty

Aromatyzowane oliwy i octy domowej roboty

Lecznicze właściwości zielonej herbaty