Jak zapobiec psuciu się produktów w ciepłe dni?
Upały to prawdziwa zmora dla większości z nas. Nie inaczej jest również z właścicielami sklepów spożywczych bądź innych lokali gastronomicznych. Ta grupa musi właśnie zadbać o to, aby ich produkty nie uległy zepsuciu. Pomocne w tym celu mogą okazać się szafy chłodnicze. W artykule tym przybliżymy Wam bardziej tego typu produkty.
Wykorzystanie szaf chłodniczych
Szafy chłodnicze przede wszystkim mają zapewnić odpowiednie warunki przechowywania towarów łatwo psujących się. W ich wnętrzach panuje zazwyczaj temperatura z zakresu od -1°C do +10°C. Jednak w zależności od wybranego modelu urządzenia wartości te mogą nieznacznie ulec zmianie. Wymienione liczby są wystarczające, aby przyhamować rozwój bakterii oraz grzybów to natomiast wpływa bezpośrednio na wydłużenie okresu spożycia danych składników. Właśnie, dlatego tego typu rozwiązania stosowane są na masowaną skale w sklepach spożywczych oraz lokalach gastronomicznych.
Klasy klimatyczne w szafach chłodniczych
Szafy chłodnicze możemy podzielić, stosując wiele kryterium. Jednym z nich jest także klasa klimatyczna maszyny. Niestety informacja ta stanowi dość duży problem dla przyszłych właścicieli. Spowodowane jest to najczęściej tym, iż nie wiedzą oni dokładnie, co ona oznacza.
Klasa klimatyczna określa, w jakich temperaturach urządzenie będzie w stanie zachować swoje nominalne parametry działania. Istnieją dwie klasy klimatyczne 3 oraz 4. W przypadku tej pierwszej maszyny mogą pracować w pomieszczeniach, w których ilość stopni Celsjusza nie przekracza 25. Natomiast produkty stworzone w tej drugiej będą w stanie działać w temperaturze mniejszej niż 30°C.
Przekroczenie wyżej przedstawionych wartości uniemożliwia utrzymanie poprawnej wewnętrznej temperatury w maszynie, a w najgorszym przypadku może doprowadzić nawet do jej uszkodzenia. Tak, więc przed zakupem prezentowanych tutaj rozwiązań musicie dokładnie wiedzieć, jaka temperatura panuje w Waszym lokalu.
Szafy chłodnicze z przeszkleniem lub bez
Jak łatwo się domyślić po tytule tego paragrafu szafy chłodnicze możemy także podzielić ze względu na posiadanie lub nie przeszklenia.
Szafy chłodnicze zapleczowe to urządzenia, które zostały pozbawione jakichkolwiek szyb. W całości zostały wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu są odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne. Ze względu na sposób produkcji będą one dobrym rozwiązaniem do miejsc magazynowych, do których nasi klienci nie mają dostępu.
Natomiast szafy chłodnicze przeszklone posiadają tafle szkła najczęściej z jednej lub dwóch stron (z przodu albo z tyłu). Właściwość ta pozwala w łatwy sposób zaprezentować towary, produkty naszym klientom. Właśnie z tych względów spotkamy je najczęściej w sklepach spożywczych bądź restauracjach w miejscach ogólnodostępnych.
Wybór szaf chłodniczych
Wybór szaf chłodniczych nie jest łatwy w szczególności, gdy nie mamy dużego doświadczenia. Jednak jesteśmy przekonani, iż artykuł ten będzie w stanie mam pomóc. W przypadku, gdyby tak nie było, zapraszamy pod adres: www.wyposazenie-sklepowe.pl. Znajdziecie tam sklep internetowy z ogromną ilością urządzeń chłodniczych oraz wykwalifikowaną kadrą. To właśnie oni pomogą Wam w doborze odpowiedniej maszyny. My dziękujemy już za uwagę i zapraszamy na inne nasze publikacje.