Bezalkoholowe drinki na upalne dni – super przepisy!

19 sierpnia 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Kiedy żar leje się z nieba jedyne na co mamy ochotę to coś orzeźwiającego i zimnego. Drinki bezalkoholowe są pyszne i orzeźwiające, dodają sił, a przy tym mają bardzo apetyczny wygląd. Drinki bez alkoholu, za to z kruszonym lodem, orzeźwiającymi owocami i ziołami, są doskonałe na upalne popołudnie na balkonie czy aperitif na domowym przyjęciu. Koniecznie spróbujcie naszych przepisów.

 

drink bezalkoholowy

 

GRUSZKA Z WANILIĄ I PIEPRZEM

Składniki:
– 4 gruszki
– ¼ łyżeczki cukru waniliowego
– ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
– plasterek cytryny
– laska wanilii
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Owoce pokroić na cząstki, wydrążyć, dodać cukier i zmiksować w blenderze. Dodać świeżo przefiltrowanej wody, ponownie zmiksować. Rozlać do szklanek, posypać pieprzem, dodać laskę wanilii i plasterek cytryny.

 

drink gruszkowy

MANDARYNKI Z JABŁKIEM I MIĘTĄ

Składniki:
– 6 mandarynek
– 1 jabłko
– kilka listków mięty
– ½ limonki
– świeżo przefiltrowana woda

Przygotowanie:
Składniki przełożyć do blendera, dodać sok wyciśnięty z limonki i dobrze zmiksować. Wlać do szklanki i dopełnić mocno schłodzoną wodą.

 

drink cytrusy

TRUSKAWKA Z CYTRUSAMI

Składniki:
– 1 szklanka świeżego soku z cytryny (około 6 cytryn)
– 1 cytryna, pokrojona w plasterki
– 1 szklanka świeżych truskawek, pokrojonych w plasterki
– 1 szklanka cukru
– 9 filiżanek wody

Przygotowanie:
Truskawki pokroić na cienkie plasterki, posypać ½ szklanki cukru i wymieszać łyżką. Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Po godzinie wycisnąć truskawki. W średniej wielkości rondelku połączyć ¾ szklanki cukru i 1 szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i mieszać, aż cukier się rozpuści. Odstawić na bok i ostudzić. Do dzbanka wlać 1 szklankę świeżego soku z cytryny, syrop cukrowy i 8 szklanek zimnej wody. Dodać truskawki i ich sok oraz plasterki cytryny. Podawać na lodzie.

 

rink truskawkowy

MOJITO JABŁKOWE

Składniki:
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– pół limonki pocięte na 3-4 segmenty
– garść mięty (ok. 6-8 listków)
– 50 ml gęstego soku jabłkowego
– woda sodowa (ewentualnie woda gazowana, Sprite lub 7 Up)
– kruszony lód (ewentualnie kostki lodu)

Przygotowanie:
Na dnie szklanki ugnieść segmenty limonki z cukrem. Dodać miętę, delikatnie ją ugnieść (tak aby jak najmniej uszkodzić liście), po czym wlać sok jabłkowy. Szklankę wypełnić kruszonym lodem i wszystko dobrze przemieszać. Całość dopełnić wodą sodową (w razie potrzeby, również kruszonym lodem).

 

drink mięta

DRINK Z GRAPEFRIUTA

Składniki:
– 2 szklanki schłodzonej wody mineralnej (może być gazowana lub niegazowana)
– sok wyciśnięty z 3 dużych grejpfrutów i 1 cytryny
– 1 grejpfrut pokrojony w plasterki
– 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
– kilka kostek lodu
– listki świeżej mięty

Przygotowanie:
Do 1/2 szklanki wody wlać miód lub syrop i dokładnie mieszając rozprowadzić go w płynie. Do dużego dzbanka wlać świeżo wyciśnięty sok grejpfrutowo- cytrynowy, dodać mieszaninę wody z miodem lub syropem oraz resztę wody mineralnej. Wymieszać całość za pomocą dużej łyżki. Na koniec wrzucić do dzbanka umyte listki świeżej mięty, kostki lodu i plasterki grejpfruta.

 

drink grajfrut

MANGO Z POMARAŃCZĄ

Składniki:
– 1 duże dojrzałe mango
– 800 ml soku pomarańczowego
– kostki lodu
– woda mineralna, dobrze schłodzona
– kilka gałązek mięty

Przygotowanie:
Obrać mango, miąższ pokroić w słupki i zmiksować na puree. Miąższ mango i sok z pomarańczy wraz z kostkami lodu umieścić w dużej karafce lub dzbanku oraz zalać wodą mineralną. Drink wlać do wysokich szklanek, udekorować miętą i podawać z grubymi słomkami.

 

drink z limonką

PINACOLADA

Składniki:
– 40 ml soku ananasowego
– 40 ml syropu kokosowego
– kruszony lód

Przygotowanie:
Składniki odmierzyć i wymieszać w shakerze. Wysoką szklankę napełnić do połowy kruszonym lodem, a następnie przelać napój. Możemy udekorować go parasolką i słomką.

 

drink z ananasem

DRINK CZEREŚNIOWY

Składniki:
– 1 szklanka czereśni
– 1-3 łyżki cukru
– mięta i czereśnie do dekoracji
– woda: niegazowana lub lekko gazowana

Przygotowanie:
Czereśnie wrzucić do rondelka, dodać cukier i za pomocą kuchennego tłuczka lekko zgnieść aby puściły nieco soku i się rozpadły. Do rondelka wlać 50-70 ml wody i zagotować całość. Wystarczy doprowadzić do zagotowania, a następnie zdjąć owoce z kuchenki i przestudzić. Tak przygotowany syrop wraz z owocami wlać do dzbanka i zalać wodą. Dodać listki mięty dla smaku i dekoracji. Podawać schłodzone lub z lodem.

 

drink czereśniowy

LONG MIĘTOWY

Składniki:
– 20 ml soku cytrynowego
– 10 ml syropu miętowego
– niegazowana woda mineralna do uzupełnienia
– kruszony lód
Do dekoracji:
– kilka świeżych listków mięty

Przygotowanie:
Do słoiczka wlać sok i syrop, wymieszać je ze sobą. Wrzucić kruszony lód (do trzech czwartych wysokości szklanki) i uzupełnić wodą mineralną z drobno posiekaną miętą. Wymieszać, przelać do kieliszków, wrzucić listki mięty do dekoracji.

 

drink miętowy

DRINK Z GRILLOWANĄ CYTRYNĄ

Składniki:
– 2 cytryny, pokrojone w cienkie plasterki
– 4 puszki 250 ml lemoniady
– 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
– 250 g truskawek, przekrojonych na pół
– 125 g malin
– 125 g jagód
– listki mięty do podania
– kruszony lód do podania

Przygotowanie:
Podgrzać mocno grill węglowy. Grillować plasterki cytryny przez 2 min. z każdej strony lub do zwęglenia. Przełożyć na talerz do ostygnięcia. Wymieszać lemoniadę i sok z cytryny w dzbanku. Na wierzch włożyć plasterki cytryny, truskawki, maliny, jagody, miętę i lód. Delikatnie wymieszać.

 

drink owocowy

DRINK MALINOWY

Składniki:
– 1/2 kg malin
– 1 i 1/2 szklanki cukru
– 1 i 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny (lub soku z limonki)
– 7 szklanek zimnej wody gazowanej lub toniku

Przygotowanie:
Do blendera włożyć maliny, zmiksować. Przecisnąć przecier malinowy przez sitko o drobnych oczkach. Przecier malinowy zmiksować z wodą. Dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować, aż do całkowitego wymieszania. Podawać na lodzie z listkami świeżej mięty, cienkim plasterkiem cytryny i kilkoma świeżymi malinami.

 

drink malinowy

GRANAT NA LODZIE

Składniki:
– 2-3 duże granaty
– 2 cytryny
– świeży imbir
– 3-4 płaskie łyżki ksylitolu (można zastąpić go naturalnym miodem)
– woda mineralna wysokozmineralizowana
– kilka kostek ludu lub lód kruszony

Przygotowanie:
Przekroić owoce granatu na pół. Następnie wydobyć sok używając ręcznej wyciskarki do owoców. Uzyskaną porcję soku przelać do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny, ksylitol lub miód, małą porcję świeżo startego imbiru (startego na tarce). Zmiksować całość i przelać do dzbanka. Dopełnić wodą mineralną i dodać lód.

 

drink granat

JABŁKO Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:
– 50 ml wody gazowanej
– 10 ml syropu cukrowego
– 40 ml soku brzoskwiniowego
– 40 ml soku jabłkowego

Przygotowanie:
Do schłodzonej wcześniej szklanki dodać sok jabłkowy, sok brzoskwiniowy oraz syrop cukrowy. Zamieszać i uzupełnić wodą gazowaną. Udekorować owocami.

 

drink brzoskwinia

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...