Bezalkoholowe drinki na upalne dni – super przepisy!
Kiedy żar leje się z nieba jedyne na co mamy ochotę to coś orzeźwiającego i zimnego. Drinki bezalkoholowe są pyszne i orzeźwiające, dodają sił, a przy tym mają bardzo apetyczny wygląd. Drinki bez alkoholu, za to z kruszonym lodem, orzeźwiającymi owocami i ziołami, są doskonałe na upalne popołudnie na balkonie czy aperitif na domowym przyjęciu. Koniecznie spróbujcie naszych przepisów.
GRUSZKA Z WANILIĄ I PIEPRZEM
Składniki:
– 4 gruszki
– ¼ łyżeczki cukru waniliowego
– ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
– plasterek cytryny
– laska wanilii
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Owoce pokroić na cząstki, wydrążyć, dodać cukier i zmiksować w blenderze. Dodać świeżo przefiltrowanej wody, ponownie zmiksować. Rozlać do szklanek, posypać pieprzem, dodać laskę wanilii i plasterek cytryny.
MANDARYNKI Z JABŁKIEM I MIĘTĄ
Składniki:
– 6 mandarynek
– 1 jabłko
– kilka listków mięty
– ½ limonki
– świeżo przefiltrowana woda
Przygotowanie:
Składniki przełożyć do blendera, dodać sok wyciśnięty z limonki i dobrze zmiksować. Wlać do szklanki i dopełnić mocno schłodzoną wodą.
TRUSKAWKA Z CYTRUSAMI
Składniki:
– 1 szklanka świeżego soku z cytryny (około 6 cytryn)
– 1 cytryna, pokrojona w plasterki
– 1 szklanka świeżych truskawek, pokrojonych w plasterki
– 1 szklanka cukru
– 9 filiżanek wody
Przygotowanie:
Truskawki pokroić na cienkie plasterki, posypać ½ szklanki cukru i wymieszać łyżką. Odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Po godzinie wycisnąć truskawki. W średniej wielkości rondelku połączyć ¾ szklanki cukru i 1 szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i mieszać, aż cukier się rozpuści. Odstawić na bok i ostudzić. Do dzbanka wlać 1 szklankę świeżego soku z cytryny, syrop cukrowy i 8 szklanek zimnej wody. Dodać truskawki i ich sok oraz plasterki cytryny. Podawać na lodzie.
MOJITO JABŁKOWE
Składniki:
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– pół limonki pocięte na 3-4 segmenty
– garść mięty (ok. 6-8 listków)
– 50 ml gęstego soku jabłkowego
– woda sodowa (ewentualnie woda gazowana, Sprite lub 7 Up)
– kruszony lód (ewentualnie kostki lodu)
Przygotowanie:
Na dnie szklanki ugnieść segmenty limonki z cukrem. Dodać miętę, delikatnie ją ugnieść (tak aby jak najmniej uszkodzić liście), po czym wlać sok jabłkowy. Szklankę wypełnić kruszonym lodem i wszystko dobrze przemieszać. Całość dopełnić wodą sodową (w razie potrzeby, również kruszonym lodem).
DRINK Z GRAPEFRIUTA
Składniki:
– 2 szklanki schłodzonej wody mineralnej (może być gazowana lub niegazowana)
– sok wyciśnięty z 3 dużych grejpfrutów i 1 cytryny
– 1 grejpfrut pokrojony w plasterki
– 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
– kilka kostek lodu
– listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Do 1/2 szklanki wody wlać miód lub syrop i dokładnie mieszając rozprowadzić go w płynie. Do dużego dzbanka wlać świeżo wyciśnięty sok grejpfrutowo- cytrynowy, dodać mieszaninę wody z miodem lub syropem oraz resztę wody mineralnej. Wymieszać całość za pomocą dużej łyżki. Na koniec wrzucić do dzbanka umyte listki świeżej mięty, kostki lodu i plasterki grejpfruta.
MANGO Z POMARAŃCZĄ
Składniki:
– 1 duże dojrzałe mango
– 800 ml soku pomarańczowego
– kostki lodu
– woda mineralna, dobrze schłodzona
– kilka gałązek mięty
Przygotowanie:
Obrać mango, miąższ pokroić w słupki i zmiksować na puree. Miąższ mango i sok z pomarańczy wraz z kostkami lodu umieścić w dużej karafce lub dzbanku oraz zalać wodą mineralną. Drink wlać do wysokich szklanek, udekorować miętą i podawać z grubymi słomkami.
PINACOLADA
Składniki:
– 40 ml soku ananasowego
– 40 ml syropu kokosowego
– kruszony lód
Przygotowanie:
Składniki odmierzyć i wymieszać w shakerze. Wysoką szklankę napełnić do połowy kruszonym lodem, a następnie przelać napój. Możemy udekorować go parasolką i słomką.
DRINK CZEREŚNIOWY
Składniki:
– 1 szklanka czereśni
– 1-3 łyżki cukru
– mięta i czereśnie do dekoracji
– woda: niegazowana lub lekko gazowana
Przygotowanie:
Czereśnie wrzucić do rondelka, dodać cukier i za pomocą kuchennego tłuczka lekko zgnieść aby puściły nieco soku i się rozpadły. Do rondelka wlać 50-70 ml wody i zagotować całość. Wystarczy doprowadzić do zagotowania, a następnie zdjąć owoce z kuchenki i przestudzić. Tak przygotowany syrop wraz z owocami wlać do dzbanka i zalać wodą. Dodać listki mięty dla smaku i dekoracji. Podawać schłodzone lub z lodem.
LONG MIĘTOWY
Składniki:
– 20 ml soku cytrynowego
– 10 ml syropu miętowego
– niegazowana woda mineralna do uzupełnienia
– kruszony lód
Do dekoracji:
– kilka świeżych listków mięty
Przygotowanie:
Do słoiczka wlać sok i syrop, wymieszać je ze sobą. Wrzucić kruszony lód (do trzech czwartych wysokości szklanki) i uzupełnić wodą mineralną z drobno posiekaną miętą. Wymieszać, przelać do kieliszków, wrzucić listki mięty do dekoracji.
DRINK Z GRILLOWANĄ CYTRYNĄ
Składniki:
– 2 cytryny, pokrojone w cienkie plasterki
– 4 puszki 250 ml lemoniady
– 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny
– 250 g truskawek, przekrojonych na pół
– 125 g malin
– 125 g jagód
– listki mięty do podania
– kruszony lód do podania
Przygotowanie:
Podgrzać mocno grill węglowy. Grillować plasterki cytryny przez 2 min. z każdej strony lub do zwęglenia. Przełożyć na talerz do ostygnięcia. Wymieszać lemoniadę i sok z cytryny w dzbanku. Na wierzch włożyć plasterki cytryny, truskawki, maliny, jagody, miętę i lód. Delikatnie wymieszać.
DRINK MALINOWY
Składniki:
– 1/2 kg malin
– 1 i 1/2 szklanki cukru
– 1 i 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny (lub soku z limonki)
– 7 szklanek zimnej wody gazowanej lub toniku
Przygotowanie:
Do blendera włożyć maliny, zmiksować. Przecisnąć przecier malinowy przez sitko o drobnych oczkach. Przecier malinowy zmiksować z wodą. Dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować, aż do całkowitego wymieszania. Podawać na lodzie z listkami świeżej mięty, cienkim plasterkiem cytryny i kilkoma świeżymi malinami.
GRANAT NA LODZIE
Składniki:
– 2-3 duże granaty
– 2 cytryny
– świeży imbir
– 3-4 płaskie łyżki ksylitolu (można zastąpić go naturalnym miodem)
– woda mineralna wysokozmineralizowana
– kilka kostek ludu lub lód kruszony
Przygotowanie:
Przekroić owoce granatu na pół. Następnie wydobyć sok używając ręcznej wyciskarki do owoców. Uzyskaną porcję soku przelać do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny, ksylitol lub miód, małą porcję świeżo startego imbiru (startego na tarce). Zmiksować całość i przelać do dzbanka. Dopełnić wodą mineralną i dodać lód.
JABŁKO Z BRZOSKWINIAMI
Składniki:
– 50 ml wody gazowanej
– 10 ml syropu cukrowego
– 40 ml soku brzoskwiniowego
– 40 ml soku jabłkowego
Przygotowanie:
Do schłodzonej wcześniej szklanki dodać sok jabłkowy, sok brzoskwiniowy oraz syrop cukrowy. Zamieszać i uzupełnić wodą gazowaną. Udekorować owocami.