Dieta wegetariańska nie jest wymysłem naszych czasów, stosował ją Sokrates, Platon i Pitagoras. Zakłada ona celową rezygnację z jedzenia mięsa z pobudek etycznych, moralnych czy zdrowotnych.
Wyróżnia się kilka odmian wegetarianizmu, w jednych dopuszcza się jedzenie nabiału i jajek, w innych odrzuca się jajka lub przetwory mleczne, weganizm zaś wyklucza wszelkie produkty pochodzenia odzwierzęcego, również w kosmetyce, przemyśle odzieżowym, itp. Są też diety, w których spożywa się tylko naturalne i świeże produkty nie poddając je żadnej obróbce termicznej oraz takie, gdzie nie je się warzyw i owoców mogących “uśmiercić” roślinę.
Zalety diety wegetariańskiej
Przy odpowiednio ułożonej diecie wegetariańskiej, obfitującej w spore ilości błonnika, przyspieszymy prace naszych jelit, usprawnieniu ulegnie przemiana materii oraz zmniejszymy ryzyko cukrzycy typu II. Warzywa i owoce wpływają znacząco na obniżenie poziomu złego cholesterolu, wegetarianie nie cierpią na niedobór potasu oraz nie kumulują sodu w naczyniach krwionośnych, ponieważ dieta wegetariańska zawiera sodu znacznie mniej niż inne. Poza tym wegetarianie spożywają ok. 25% mniej tłuszczów, ale więcej witaminy E oraz kwasów tłuszczowych co z kolei obniża ciśnienie krwi. Mówi się, że wegetarianie żyją dłużej i rzadziej chorują.
Wady wegetarianizmu
Najczęściej wymienianym problemem w wegetarianizmie jest anemia. Wynika ona z tego, że żelazo pochodzenia roślinnego jest znacznie gorzej przyswajane niż to pochodzenia zwierzęcego. Dlatego właśnie wegetarianie powinni spożywać więcej warzyw zielonych, strączkowych oraz produkty pełnoziarniste i jajka. Należy pamiętać, by te produkty spożywać razem z witaminą C, która wspomaga wchłanianie się żelaza.
U wegetarian częste są również niedobory witaminy B2 i B1. Ta pierwsza znacząco oddziałuje na stan naszej skóry, druga na układ nerwowy i mięśniowy.
Nieprawidłowo skomponowana dieta może wywoływać uczucie senności, brak energii i osłabienie organizmu.
Jak zapobiec błędom popełnianym w diecie wegetariańskiej?
Łatwo wpaść w pułapkę monotonii. By temu zapobiec a jednocześnie dostarczyć swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych mikro i makroelementów, trzeba podejść do tematu w sposób niezwykle przemyślany, nie wystarczy bowiem jeść same warzywa i owoce na chybił trafił. Bardzo łatwo o niedobory, zaś duże spożycie owoców i węglowodanów sprzyja tyciu.
Zapoznaj się z ofertą na catering dietetyczny w Warszawie oferowany przez FitApetit.
Świetnym sposobem na uniknięcie pomyłek oraz na to, by nasze posiłki były odpowiednio zbilansowane oraz ciekawe jest catering wegetariański. Oddanie się w ręce specjalistów to duża oszczędność czasu oraz gwarancja, że dieta będzie odpowiednio zrównoważona. W wielu miastach Polski swoje usługi świadczy Fit Apetit, w którego zakresie usług znajduje się zarówno dieta pudełkowa wspierająca w zrzuceniu zbędnych kilogramów, jak również catering wegetariański i catering wegański. Eksperci czuwają nad prawidłowością nawet najbardziej skomplikowanych diet. Dbają o to, by organizm otrzymywał z punktu widzenia żywienia wszystko co jest mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, a jednocześnie by było to naprawdę smaczne i niebanalne. Pracują na doskonałej jakości produktach oraz propagują ekologię, używając do pakowania posiłków pojemników, które są nie tylko ładne ale też bezpieczne dla środowiska. Jeśli więc brakuje Ci czasu i martwisz się, że nie będziesz umiał odpowiednio ułożyć swojej zdrowej, nieszkodzącej Ci diety wegetariańskiej, zdaj się na profesjonalistów.