Torty warzywne i kanapkowe z tostów – różne przepisy na wytrawne torty!
Tort… słysząc to słowo macie zapewne przed oczami pyszne ciasto z lukrem, ozdobami i czekoladą? A co powiecie na warzywny tort? Co prawda nazwa może być myląca, ale pomyślcie tylko jakie to musi być pyszne ! Przygotowałam dla Was kilka najlepszych przepisów. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wasze wrażenia.
Tort naleśnikowy
Co kupić?
- 250 g żółtego sera
- 3 twarde pomidory
- 2 jajka
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka mąki
- niepełna szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zmiksuj mleko, wodę, jajka oraz odrobinę soli. Masę odstaw na 30 minut, a po upływie tego czasu usmaż z niej naleśniki. Warzywa kroimy na kostkę lub paski i mieszamy ze sobą. Teraz zacznij wykładać do tortownicy nasz warzywny tort. Najpierw połóż papier do pieczenia, potem naleśnik, starty ser, warzywa, przyprawy i znowu naleśnik. Piecz tort przez 25 minut w 180 stopniach.
Tort warzywny
Co kupić?
- 2 cukinie zielone
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- pęczek zielonej natki pietruszki
- 200 g jarmużu krojonego
- pomidorki suszone z zalewy 7 szt.
- 4 jaja
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 6 g pieprzu
- 12 g ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- masło
Przygotowanie:
Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekaj, a marchewkę, selera, cukinię oraz pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach. Cukinię musisz posypać solą, odstawić na 15 minut po czym odcedzić z wody. Z kolei jarmuż musisz oczyścić ze zgrubiałych części i zalać wrzątkiem na 3 minuty, a następnie lodowatą. Dzięki temu zyskają wyjątkowy kolor. Następnie należy je posiekać w paski. Pomidorki pokrój w kosteczkę. Teraz podsmaż cebulę z czosnkiem a następnie przełóż je do garnka. Warzywa smaż do miękkości i również dokładaj do garnka. Duś wszystko na małym ogniu przez 8 minut i po wystudzeniu dodaj pomidory oraz pietruszkę, jajka, mąkę oraz przyprawy. Całość wymieszaj i przełóż do blaszki uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz tort w 180 stopniach przez 60 minut.
Tort z mascarpone i szparagami
Co kupić?
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 4 jajka
- 1 gałązka bazylii
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100 g szpinaku
- pół kg sera mascarpone
- 8 dag startego parmezanu
- 15 dag fasoli szparagowej
- 15 dag zielonego groszku
- sól
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Umyć cukinię, pokroić wzdłuż na pół, potem każdą połowę poprzecznie na cienkie plasterki . Obciąć końce fasoli, duże strąki przeciąć na pół. Szpinak umyć.
Rozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę ok. 4 min. Dodać cukinię i fasolę, gotować, mieszając od czasu do czasu, ok. 6 minut. Dodać czosnek, a po 1 min. zdjąć patelnię z ognia.
Tort sałatkowy
Co kupić?
- 10 ziemniaków
- 5 marchewek
- 5 ogórków kiszonych
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 250 g wędzonego żółtego sera
- duży słoik pieczarek
- 1 pęczek koperku
- 1 cebula dymka
- słoik majonezu
- przyprawa gyros, sól i pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę z ziemniakami ugotuj bez obierania do miękkości i po wystudzeniu obierz je i pokrój w kostkę. Kurczaka oczyść i pokrój na małe kawałki, następnie przypraw do smaku i odstaw do lodówki na godzinę po czym usmaż na patelni. Z kolei ogórki kiszone pokrój drobno, a ser zetrzyj. Na tortownicę wyłóż folię i zacznij układać produkty warstwowo. Najpierw pieczarki, koperek, ziemniaki, majonez, kurczak, majonez,marchewka, majonez i żółty ser. Każdą z warstw możesz dodatkowo przycisnąć, aby się wszystko zmieściło. Teraz zawiń całość w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin. Odwróć tortownicę do góry nogami i gotowe.
Tort z cukinii
Co kupić?
- 2 jajka
- 1 cebula
- 20 dag startego sera żółtego
- oliwa z oliwek
- masło
- 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- chleb
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę pokrój drobno, dodaj przyprawy i podsmaż na oliwie do miękkości. Blaszkę należy wysmarować masłem i zacząć wykładać ją pokrojoną cukinią w plasterki. Wyłóż ją zarówno na brzeg jak i spód. Teraz dorzuć warzywa i przykryj startym serem. Na sam wierzch pokrusz chleb i zalej roztrzepanymi jajkami.Piecz tort przez 30 minut w 200 topniach.
Tort kanapkowy
Co kupić?
- 1 paczka chleba tostowego – 16 kromek
- 150 g wędzonego łososia
- 3 kubeczki serka czosnkowego lub śmietankowego
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 szklanka rukoli
- 4 łyżki majonezu
- 1 i 1/2 łyżki musztardy
- 1 liść sałaty
- 100 g szynki
- do dekoracji: szczypiorek, rzodkiewki, świeże ogórki, koperek lub natka pietruszki, cytryna
Przygotowanie:
Zaczynamy od obkrojenia ze skórki chleba tostowego. Pierwsze cztery kromki posmaruj serkiem i chrzanem. Zacznij układać je w kwadrat najlepiej na półmisku. Następnie połóż łososia, dodaj sok z cytryny i koperek. Teraz przykryj to kolejnymi kromkami wysmarowanymi serkiem, ale tym razem dodaj rukolę i pokrojone jajka. Dodaj warstwę majonezu. Następne 4 kromki smarujemy majonezem i musztardą oraz dodajemy pokrojoną szynkę. Na sam wierz naszego tortu wyłóż sałatę i posmaruj musztardą oraz majonezem. Na wierzch połóż plasterki rzodkiewki, ogórka, łososia, koperku i sok z cytryny. Przechowuj w lodówce.
Tort tostowy z pastą jajeczną
Co kupić?
pasta jajeczna:
- jajka ugotowane na twardo – 6 szt.
- szczypiorek – ½ pęczka
- musztarda – 1 łyżeczka
- majonez – 1 łyżka
- serek śmietankowy – 1 łyżka
- rzeżucha
- sól
- pieprz
pasta łososiowa:
- łosoś wędzony – 100 g
- cytryna – ½ szt.
- majonez – 1 łyżka
- serek śmietankowy – 3 łyżki
- kolendra – ¼ pęczka
- koperek – ¼ pęczka
- kapary – 12 szt.
- sól
- pieprz
tort:
- chleb tostowy – 16 kromek
- serek śmietankowy – 1,5-2 opakowania
- zielony ogórek – ¼ szt.
- rzodkiewki – 4 szt.
- szczypiorek – 1 pęczek
- pomidorki koktajlowe – 4-5 szt.
- rzeżucha
Przygotowanie:
Jajka należy pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać ze szczypiorkiem oraz rzeżuchą, musztardą, majonezem i serkiem. Dopraw to do smaku i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj pastę łososiową – pokrój łososia, kolendrę oraz koperek i wymieszaj to z sokiem z cytryny, majonezem, serkiem, kaparami oraz przyprawami. Teraz przyszła pora na złożenie tortu. Obkrój chleb ze skórek i zacznij od układania 4 kromek w kwadrat. Posmaruj je pastą jajeczną, dodaj kolejne 4 kromki i posmaruj je pastą łososiową. Powtarzaj czynności. Udekoruj tort masą zrobioną z serka śmietanowego, soli, pieprzu oraz soku z cytryny. Smaruj z wierzchu oraz po bokach, a na samą górę dodaj rzeżuchę, pomidorki, rzodkiewki i ogórek.
zobacz również:
Farfalle różne przepisy na dania z makaronem kokardki
Dania z makaronu – różne przepisy czyli makaron inaczej
Makaron ryżowy – przepisy na smaczne dania
Mięso mielone – przepisy na dania z mielonego, co zrobić z mielonego mięsa?