Musztarda dla zdrowia – właściwości i zastosowanie – na co szkodzi na co pomaga?

4 maja 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Jemy ją zazwyczaj z kiełbasą,  mięsem  lub warzywami. Czy zastanawialiście się kiedyś jakie może mieć właściwości ta niepozorna musztarda? Zdawaliście sobie sprawę, że może być niecodziennym lekiem? Zobaczcie sami!

Co nieco o musztardzie

Wieki średnie to rozkwit popularności musztardy, która stała się powszechna nawet na chłopskich stołach. Z czasem musztarda stawała się coraz bardziej wykwintnym dodatkiem. Znaczenie musztardy w epoce wczesnego średniowiecza potwierdza fakt, iż na dworze papieskim zrodził się lukratywny zawód musztardnika. Papież Jan XXII, chcąc zapewnić pracę bratankowi, mianował go papieskim musztardnikiem. Wzorem dworu papieskiego wkrótce niemal każdy wielki pan pragnął również posiadać takiego specjalistę.

Do Polski musztarda dotarła wraz z Napoleonem. Jednak początkowo Polacy nie znali jej właściwego zastosowania. Zgodnie z anegdotą Napoleon widząc, jak Polacy jedzą musztardę łyżeczkami na deser, ze zgrozą zawołał: „Ależ to musztarda po obiedzie”.

Musztarda to nic innego jak m.in. odpowiednio zmielone ziarna gorczycy z dodatkiem octu, soli i cukru. Jednak diabeł tkwi w szczegółach, zatem ważny jest gatunek gorczycy, poziom rozdrobnienia, proporcje podstawowych składników. Musztarda to zarówno dobry dodatek do mięs pieczonych i grillowanych, jak i składnik marynat, dzięki którym mięso jest bardziej kruche i soczyste. Bez musztardy nie byłoby klasycznego francuskiego sosu vinaigrette, w którym wyrazista musztarda pełni kluczową rolę.

Na ból gardła

Kto by pomyślał, że ostra przyprawa może pomóc nam przy częstych dolegliwościach. Co ciekawe nie ważny jest powód, tylko objawy. Jeżeli Twoje gardło jest zaczerwienione i odczuwasz ból, to musztarda będzie idealnym lekarstwem.

Przygotuj 1 łyżkę musztardy + 1 łyżkę miodu + sok wyciśnięty z połówki cytryny+ 1 łyżeczka soli + kubek gorącej wody. Wymieszaj wszystkie składniki i przepłukuj co jakiś czas gardło. Już po kilku godzinach powinna nastąpić znaczna poprawa, zniknie dyskomfort i powróci głos.

ból gardła, musztarda

Mniejsze ryzyko zachorowania na raka

Według naukowców składnik o nazwie izotiocyjanian allilu może znacznie zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Jeżeli leczysz się na tą paskudna chorobę, to zapytaj swojego lekarza o możliwość wprowadzenia sumplementów , które zawierają gorczycę. Wprowadzając je do codziennej diety nic nie tracisz, a możesz zyskać polepszenie się stanu Twojego zdrowia.

Likwiduje problemy z oddychaniem

Musztarda występuje na rynku  w wielu odsłonach ostrości. Zazwyczaj kiedy próbujemy tej najbardziej pikantnej, to oczy zachodzą nam łzami, a z nosa zaczyna cieknąć. Wynika to z tego, że składniki musztardy rozluźniają mięśnie i powodują uczucie gorąca. Zazwyczaj za problemy z oddychaniem odpowiedzialny jest śluz zalegający w płucach i zatokach.

Wymieszaj 1 łyżkę ziaren gorczycy + białko z jajka. Następnie przenieś maść na jakąś tkaninę lub gazę i umieść ją na klatce piersiowej, ale tak aby nie miała bezpośredniego kontaktu ze skórą.  Całość przykryj jeszcze jedną warstwą wilgotnej  tkaniny, a problemy ustąpią.

Nie stosuj tej metody u dzieci poniżej 6 lat.

Na problemy ze stawami i obolałe mięśnie

Kolejnym zaskakującym zastosowaniem musztardy jest leczenie zapalenia stawów i łagodzenie bólu. Pikantne składniki zawarte w musztardzie potrafią rozszerzyć naczynia włosowate, poprawić krążenie krwi oraz zmniejszają obrzęk. Zastosuj okłady identyczne jak powyżej w przypadku problemów z oddychaniem.

Musztarda działa kojąco nie tylko na stawy, ale również i na mięśnie. Często po całym dniu czujemy się ociężali i zmęczenie. Nasze stopy i nogi są opuchnięte i obolałe. Ulgę przyniesie im musztardowa kąpiel.

Napełnij wannę ciepłą wodą, dodaj 1 łyżkę siarczanu magnezu oraz 2 łyżki musztardy lub ziaren gorczycy. Teraz pozostaje się tylko zrelaksować i nie wychodzić przez 20 minut. W przypadku moczenia tylko stóp wystarczy 10 -15 minut.

Stymuluje dobre trawienie

Podczas jedzenia musztardy nasze kwasy żołądkowe zostają pobudzone do stymulacji.  Ten proces jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki temu zmniejszamy ryzyko wystąpienia biegunek, zaparć i zatruć pokarmowych.

 

zobacz również:

Jajka na twardo różne przepisy z jajkami na wiosenny stół – top 9!

Sałatki z jajkami – przepisy na jajeczne sałatki wiosenne

Mięso mielone – przepisy na dania z mielonego, co zrobić z mielonego mięsa?

Imprezowe koreczki – różne pomysły