Sałatka witaminowa z melona, awokado i rzodkiewki

18 listopada 2019,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ciekawe połączenie smaków w tej kolorowej salacie zasmakuje osobom, które lubią ciekawe połączenia i wyrazistość. Sałatka doskonale nadaje się na lunch czy podwieczorek. Awokado jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Uprawiane od co najmniej 9000 lat, mięsiste awokado, zawiera w sobie witaminy C, E, K, PP oraz pokaźną reprezentację przedstawicieli grupy B. Rzodkiewki są istną bombą witaminową. Znajdziesz w niej ryboflawinę, witaminę B, C i K oraz sól kwasu foliowego.

składniki:

dojrzałe awokado

1/3 żółtego melona

sałata roszponka

kiełki rzodkiewki

4 rzodkiewki

łyżka oliwy z oliwek

łyżka soku z cytryny

sól i pieprz

 

Roszponkę umyć i osuszyć. Awokado i melona obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, całość wymieszać, doprawić sokiem z cytryną, oliwą i posypać kiełkami.

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...