Sałata z owocami i miętą

7 lipca 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • kilka liści sałaty masłowej
  • kilka liści sałaty karbowanej (zielonej i czerwonej)
  • 1-2 garści listków mięty
  • 1-1,5 szkl. pokrojonych świeżych truskawek
  • 2-3 nektarynki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 6 łyżek oliwy z pestek winogron
  • przyprawy: – cukier, po szczypcie suszonego tymianku, pieprzu, szałwii, bazylii
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

sposób przygotowania:

Składniki sosu (oliwę, octy, czosnek i przyprawy) umieścić w słoiczku, zakręcić go i energicznie wstrząsając wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Sałaty i miętę opłukać, dokładnie osączyć, porwać na kawałki takie na 1 kęs. Nektarynki sparzyć wrzątkiem a następnie przelać zimną wodą, obrać ze skórki a miąższ pokroić w plasterki. Truskawki powinny być pokrojone na połówki albo ćwiartki.
Na półmisku albo talerzykach rozłożyć sałatę, na to owoce. Całość skropić sosem i posypać listami mięty. Podawać od razu!

file1278490095