Chrupiąca impresja
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 puszka (450 gr/16 oz) białej fasoli lub ciecierzycy
1 puszka (170 g / 6 oz) tuńczyka w wodzie
2 łodygi selera lub ogórek
1 mała cebula
1 pomidor
2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 kromki żytniego chleba
Dressing:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
szczypta tymianku lub rozmarynu
sól i pieprz
1 puszka (450 gr/16 oz) białej fasoli lub ciecierzycy
1 puszka (170 g / 6 oz) tuńczyka w wodzie
2 łodygi selera lub ogórek
1 mała cebula
1 pomidor
2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 kromki żytniego chleba
Dressing:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
szczypta tymianku lub rozmarynu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Fasolę opłukać na sicie, odlać wodę z tuńczyka. Selera i cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. W małej misce wymieszać trzepaczką oliwę z oliwek, ocet, posiekany czosnek, sól i pieprz. Dodać do pozostałych składników i dobrze wymieszać. Przed podaniem pokroić pomidora na małe kostki, podsmażyć chleb w tosterze i pokroić w kostkę. Drobno posiekać pietruszkę. Dodać pomidory, pietruszkę, grzanki i delikatnie wymieszać. Podawać na liściach sałaty.