Poncze z owocami, na bazie herbaty – różne przepisy

5 marca 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Co prawda wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami, ale niestety nadal zdarzają się chłodne wieczory. Szczególnie w taką zmienną pogodę potrzebne jest odpowiednie rozgrzanie. Tym razem przychodzimy do Was z przepisami na rozgrzewające poncze. Dzięki nim od razu poczujecie przyjemne ciepło i relaks.

 

Rum Punch

Co kupić?

  • 200 ml rumu
  • 1 łyżeczka masła
  • przyprawy do wyboru (lub wszystkie): laska cynamonu, gałka muszkatołowa; imbir; goździki, kardamon
  • 40 ml miodu
  • 120 ml gorącej wody

Przygotowanie:

Wrzuć wszystkie składniki do rondelka i je wymieszaj. Dodaj gorącej wody  i przelej do wazy. Podawaj z gałką muszkatołową.

rpzgrzewajace poncze

Pomarańczowy

 

Co kupić?

  • 3 torebki mocnej herbaty
  • 500 ml wody
  • 250 ml rumu
  • 250 dag cukru kryształu
  • 50 dag pomarańcz
  • 10 dag cytryn
  • cynamon
  • wanilia do smaku

Przygotowanie:

Umyj cytryny oraz pomarańcze po czym zetrzyj wierzchnią warstwę skórki na tarce z drobnymi otworami. Następnie dodaj je do herbaty i wymieszaj z cukrem oraz przyprawami. Całość zagotuj, przecedź i pozostaw do wystudzenia. Po tym czasie dodaj rum, sok z cytryn i pomarańczy.

 

Herbaciany

Co kupić?

  • 600 ml mocnego naparu z czarnej herbaty
  • 5 goździków
  • kawałek kory cynamonowej
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 50 ml rumu
  • 4 łyżki syropu z malin
  • 2 łyżki świeżo wyciśnięto soku z cytryny

Przygotowanie:

W dzbanku podgrzewamy napar z herbaty i dodajemy goździki, korę cynamonu i cukier. Całość wymieszaj i odcedź. Dodaj teraz rum oraz syrop z malin i sok z cytryn.

 

Korzenny

Co kupić?

  • 0,75 butelki czerwonego wina słodkiego
  • 0,25 butelki białego wina wytrawnego
  • 50 dag spirytusu
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki esencji herbacianej
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 3-4 zmielone goździki
  • bita śmietana
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Połącz wodę z esencją herbaty, dodaj cukier, wino, goździki i cynamon. Podgrzej całość, ale pilnuj, aby nie doprowadzić do wrzenia. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny. Zdejmij poncz z ognia i wlej spirytus. Podawaj z bitą śmietaną.

 

Z mlekiem

Co kupić?

  • 2 szklanki mleka
  • szklanka miodu
  • 2 szklanki wrzącej herbaty
  • 4 żółtka
  • łyżka rumu na każdą szklankę ponczu lub według uznania

Przygotowanie:

Żółtka wymieszaj z zimnym mlekiem i powoli wlewaj do nich gotujące mleko i nie zapominaj o mieszaniu. Dodaj rozgrzany miód oraz gorącą herbatkę. Poncz podawaj z rumem i pij od razu.

rozgrzewajacy poncz

Jabłkowy

Co kupić?

  • 250 ml soku jabłkowego
  • 350 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 stołowe łyżki miodu
  • 1 jabłko
  • 2 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 szt. goździków

Przygotowanie:

Usuń ogryzki z jabłek i pokrój je na krążki. Wrzuć je do rondelka z pozostałymi składnikami. Po wrzeniu zdejmij z ognia i gotowe.

 

Żurawinowy

Co kupić?

  • 2,5 filiżanki soku z żurawin
  • 2,5 filiżanki soku wiśniowego
  • 0,5 filiżanki wody
  • 1 szklanka czystej wódki
  • 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 0,25 łyżeczki cynamonu
  • 0,25  łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • wiśnie kandyzowane
  • owoce żurawiny
  • rodzynki
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy sok z żurawiny, z wiśni oraz wodę. Następnie dodaj imbir, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i pozostaw na małym palniku przez 5 minut. Zdejmij rondelek, dodaj owoce i pozostaw do wystygnięcia. Przecedź poncz i wlej do niego wódkę. Teraz poncz przenieś do dzbanka i przykryj folią spożywczą. Odstaw do lodówki na 2 godziny.