Potrawy z porów – przepisy na różne dania

25 lutego 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Por to często nie doceniane warzywo. Prawdopodobnie wynika to z jego pochodzenia, gdyż jest kuzynem cebuli i czosnku. czy wiesz, że por zawiera sporą dawkę cennych właściwości i pozytywnie wpływa na nasz organizm? Dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka ciekawych przepisów z udziałem pora.

 

Właściwości

Por doskonale radzi sobie z bólami reumatycznymi. Wystarczy okład z miazgi liści pora, aby usprawnić ukrwienie tkanek i zmniejszyć ból. Por zawiera sporą ilość żelaza i zaleca się jego spożywanie podczas anemii. Co ciekawe por posiada więcej  żelaza niż buraki. W przypadku nieżytów górnych dróg oddechowych, to świetnie sprawdzi się syrop lub sok z pora. Zadziała on wykrztuśnie, zwiększy działanie śluzu i zahamuje rozwój bakterii. Por to również źródło inuliny, czyli naturalnego probiotyku. Dodatkowo inulina obniża poziom glukozy oraz cholesterolu we krwi. Spożywając por ułatwisz organizmowi przyswajanie składników mineralnych. Por pomoże Ci przy uwalnianiu wody z organizmu. Posiada on działanie moczopędne oraz oczyszczające.

Nie zaleca się jedzenie pora podczas ciąży, karmienie piersią, przy chorobach wątroby, wrzodów, zgadze oraz wzdęciach.

Por wybieraj najlepiej z ciemnozielonymi liśćmi. Jeżeli chodzi o białą część, to powinna być elastyczna i pozbawiona plamek. Przed użyciem przetnij go na pół , oddziel od siebie cebulę oraz liście i opłucz wszystko pod bieżącą wodą.  Czy wiesz, że por w Holandii to warzywo narodowe? Jest składnikiem najpopularniejszej holenderskiej zupy grochowej erwtensoep.

por

Krem z pora

Co kupić?

  • 2 duże pory
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml kremówki
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • sól
  • pieprz
  • 5 dag sera żółtego

Przygotowanie:

Por należy opłukać i pokroić w krążki. Następie przesmaż go na maśle i podduś. Teraz obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do bulionu wraz z porem. Całość gotuj przez 10 minut, po czym zmiksuj. Krem podgrzej ponownie i dodaj śmietanę oraz przyprawy do smaku. Teraz weź pieczywo i wykrój z niego za pomocą foremki kształt serduszka. Posyp je startym serem i piecz przez 5 minut w 200 stopniach. Podawaj w bulionówkach lub małych miseczkach i w towarzystwie ciepłych, serowych grzanek.

krem z pora

Makaron

Co kupić?

  • opakowanie makaronu (najlepiej uszek)
  • filet z łososia (600 g)
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 6 łyżek ostrej musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Makaron gotujemy jak zwykle. Na oliwie smażymy posiekany czosnek, pokrojoną białą część pora i dusimy dodając śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Teraz wymieszaj miód oraz musztardę, a następnie posmaruj łososia. Teraz wyłóż łososia na blaszce i piecz go przez 15 minut w 200 stopniach. Makaron należy wymieszać z sosem i posypać szczypiorkiem. Na wierzch kładź łososia, którego delikatnie porwij na kawałki. Do dekoracji użyj cząstek cytryn.

por

Sałatka

Co kupić?

  • 1 por
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3-4 jajka
  • 30 dag żółtego sera
  • majonez
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pora umyj, pokrój w pół plasterki, ale razem z zieloną częścią. Dodaj kukurydzę, rzodkiewki pokrojone w kostkę oraz pokrojone jajka. Następnie dodaj żółty ser i przyprawy. Wymieszaj z majonezem i gotowe.

sałatka por

Muffinki warzywne

Co kupić?

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek tartego parmezanu (lub sera żółtego)
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 3 duże jajka
  • 8 łyżek oleju
  • łyż­ka masła
  • 10 dag szynki
  • kawałek (5 cm) pora
  • 1/4 strąka papryki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło i mąka do foremek

Przygotowanie:

Pora oraz paprykę należy przesmażyć na maśle. Mąkę wymieszaj z serem, proszkiem do pieczenia, sola, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jogurt wymieszaj z olejem oraz jajkami i wlej do mąki. Wszystko zmiksuj, po czym dodaj kukurydzę oraz szynkę i podsmażone warzywa.  Foremki wysmaruj masłem i oprósz maka, po czym wlej masę. Piecz muffinki przez 30 minut w 185 stopniach.

muffinki por

Polędwiczki

Co kupić?

  • 2 duże polędwiczki
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy bazyliowej lub zwykłej
  • średniej wielkości por
  • posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 gałązki tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczki należy opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój je w grube plastry, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą i dodaj świeżo mielony pieprz. Teraz odstaw mięso na godzinę do lodówki. W międzyczasie oczyść pora, dokładnie go wypłucz i pokrój w krążki.  Czosnek należy obrać oraz posiekać. Por oraz czosnek przesmaż na maśle, podlej wszystko winem, dodaj tymianek i sól oraz pieprz. Podduś kilka minut, a na osobnej patelni podsmaż polędwiczki do uzyskania złocistego koloru. Podawaj wszystko z duszonym porem.

por