Awokado – jak i z czym jeść?

19 lipca 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Smaczliwka wdzięczna – ta nazwa niewiele mówi, prawda? Jednak jeśli przywołamy inną, znacznie popularniejszą nazwę tego owocu, wielu zda sobie sprawę, że nieraz gościł on na ich talerzu. Chodzi oczywiście o awokado!

Źródło witamin i wartości odżywczych

Obecnie awokado przeżywa szczyt popularności. Nic w tym dziwnego. Owoc ten, który lubuje się w tropikalnym i subtropikalnym klimacie, jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych. Uprawiane od co najmniej 9000 lat, mięsiste awokado, zawiera w sobie witaminy C, E, K, PP oraz pokaźną reprezentację przedstawicieli grupy B.

Mimo że awokado dla niektórych zwierząt (np. koni, kóz czy królików) jest trujące, to dla ludzi jest prawdziwą kopalnią życiodajnej mocy. Konsystencja miąższu przypomina świeże masło i, tak jak one, jest źródłem łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych – blisko 30% awokado składa się właśnie z nich.

Poza tym owoc jest bogaty w białko i karoteny, natomiast nie zawiera w sobie żadnych cukrów. Z tego też powodu awokado jest świetną przekąska dla diabetyków. Jednakże nie tylko oni mogą korzystać z jego prozdrowotnych właściwości – awokado sprawdzi się idealnie jako wartościowy składnik diety dla cierpiących na anemię, nadciśnienie tętnicze czy problemy żołądkowe.

Pomysły na ciekawe dania z wykorzystaniem awokado

Pomysłów na wykorzystanie awokado jest mnóstwo. Przedstawmy zatem kilka ciekawych propozycji na danie z wykorzystaniem tego owocu – https://uwielbiam.pl/.

Awokado jest świetnym składnikiem wszelkich sałatek. Jednym z nich jest bezmięsny przepis na zdrowe i pożywne danie z wykorzystaniem zielonych owoców wraz z pomidorami i jajkami w sosie chrzanowym – https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-z-awokado-pomidorow-i-jajka-w-sosie-chrzanowym.

Inną ciekawą propozycją jest potrawa idealnie nadająca się zarówno na obiad, jak i kolację – pikantna sałatka z awokado, papryczkami chili, czerwoną cebulą i makaronem typu świderki (https://uwielbiam.pl/przepis/salatka-z-awokado).

Prawdziwą ucztą dla oka i podniebienia jest kolejny przepis. Mowa o niezwykle zdrowej sałatce z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, kurczakiem w ketchupowym sosie oraz gwoździem programu, czyli grillowanym awokado – https://uwielbiam.pl/przepis/zdrowa-salatka-z-rukola-pomidorkami-koktajlowymi-grillowanym-awokado-i-kur. Do jej wykonania wystarczy niecała godzina, a efekt prezentowany na talerzu jest piorunujący.

Awokado sprawdzi się również jako składnik pożywnej zupy krem – https://uwielbiam.pl/przepis/zupa-krem-z-awokado. Do jej przygotowania należy zagospodarować sobie około godziny, jednakże gotowe danie w pełni rekompensuje spędzony nad nim czas. Zupa smakuje wyśmienicie, a poza tym ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Będąc przy temacie kondycji zdrowotnej, Vege Bowl to kolejna propozycja dania pozytywnie wpływającego na naszą witalność i samopoczucie – https://uwielbiam.pl/przepis/vege-bowl. Obiad składający się z brązowego ryżu, brokułów, czerwonej fasoli i awokado to zdrowotna bomba, która zapewni nam energię na dalszą część dnia.

Zacznij jeść już dziś!

Awokado, czy jak ktoś woli: smaczliwka wdzięczna, nie ma praktycznie wad. Prócz powszechnie znanych zalet zdrowotnych, owoc ten posiada wielki potencjał. Umiejętnie wykorzystany potrafi nadać daniu niepowtarzalny charakter – zarówno smakowego, jak i estetycznego.