Puree z korzenia pietruszki i gruszki

18 lipca 2020, dodał: Redakcja

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

 

 

Kopytka, kluski śląskie, pampuchy, ryż a może kasza na obiad? Dodatków do mięsnych czy rybnych dań jest naprawdę wile, jednak w trendzie jest spożywanie większej ilości warzyw i owoców, my połączyliśmy oba te produkty: korzeń pietruszki oraz gruszkę. Kremowe puree z pietruszki i lekką nutą słodyczy z gruszki jest niebanalne, ale zasmakuje smakiem.

Gruszka to skarbnica witamin: A, B1, B2, B6, C i PP, minerałów: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, miedzi, żelaza, boru i jodu oraz kwasów owocowych (jabłkowego i cytrynowego) węglowodanów, pektyn, błonnika i olejków eterycznych.

składniki:

 

4 korzenie pietruszki średniej wielkości

3 ziemniaki

gruszka

dwie szklanki mleka

dwie łyżki masła, łyżka oleju

sól, biały pieprz, gałka muszkatałowa 1.2 łyżeczki

 

Do dużego garnka włożyć obraną pietruszkę, pokrojoną w duże kawałki i umyte i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość zalać mlekiem tak aby przykryło warzywa, gotować około 20 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dodać obraną ze skóry gruszkę, ugotowane warzywa odcedzić i zmiksować. Dodać masło, przyprawy i jeszcze chwilkę miksować.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy obejrzeć jakiś triller....
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...